The Black Heart Rebellion zag halverwege het vorige decennium het levenslicht in de Gentse punkscene. In 2009 liet het kwintet zijn debuut 'Monologue' op de wereld los, een episch werkstuk dat lustig heen en weer schipperde tussen verwoestende screamo en uitgekiende gitaarlandschappen. Die aanpak lonkte nadrukkelijk naar het Japanse Envy en het hoeft dan ook niet te verbazen dat de groep zelfs in het Verre Oosten een aanzienlijke fanbasis wist op te bouwen.

Vier jaar na datum wordt opvolger 'Har Nevo' simultaan in de Benelux, Duitsland en Japan uitgebracht. In de aanloop naar de release speelde The Black Heart Rebellion nauwelijks live en werkte de band nauw samen met het Church of Ra collectief van Amenra, het vaderlandse vlaggenschip van de transcendentale metal. Die samenwerking had ontegensprekelijk zijn impact op het eindresultaat. 'Har Nevo' werd opgenomen met producer Koen Gisen (An Pierlé & White Velvet, The Bony King of Nowhere) en laat een groep horen die het hardcore label volledig van zich afgooit.

Har Nevo is de Hebreeuwse naam van de berg die Moses beklom om een glimp op te vangen van het Beloofde Land alvorens hij stierf. Qua sfeer en intensiteit dekt de vlag in elk geval de lading. De broeierige opener 'Avraham' drijft voort op een roffelende drumpartij en dreunende baslijn die gedrapeerd worden met onheilspellende gitaareffecten. De hijgende, sinistere vocalen hebben veel weg van een duiveluitdrijving. Tot een echte climax komt het niet, maar als intentieverklaring kan het tellen.

In wat volgt gooit The Black Heart Rebellion invloeden van hardcore, postrock, folk en blues schijnbaar achteloos op een hoopje. In eerste instantie klinkt het misschien rommelig en ongestructureerd, maar luisterbeurt na luisterbeurt groeien de nummers verder. 'The Woods I Run From' koppelt zwalpende synthesizers en meanderende gitaarmelodieën aan tribale percussie en bezwerende lyriek. Het resultaat is een hypnotiserende geluidstrip met religieuze nevenwerkingen.

Het mysterieuze 'Animalesque' flirt eerst met Oosterse invloeden en spirituele gezangen, om vervolgens uit te monden in een muur van galmende gitaren, diepe bas en mokerend slagwerk die doorkliefd wordt door de oerschreeuw van Pieter Uyttenhove. Het moet zowat het enige vintage Black Heart Rebellion moment op deze langspeler zijn. In 'Ein Avdat' krijgt de band vocale ondersteuning van onder meer Colin Van Eeckhout (Amenra) en Stef Heeren (Kiss the Anus of a Black Cat). Dat ze iets te lang voortborduren op hetzelfde repetitieve gitaarthema, neemt men er maar voor lief bij.

The Black Heart Rebellion zet muzikaal een stap in het onbekende en doet dat met verve. 'Har Nevo' blijkt een intrigerende en meeslepende plaat die wars van alle genreconventies een coherent verhaal probeert te vertellen. De afwezigheid van afgelijnde songstructuren wordt hierbij ruimschoots gecompenseerd door een bijzonder oog voor detail en minutieuze sfeerschepping. De furieuze screamo uitbarstingen van weleer blijven achterwege, maar de impact is er niet minder om.

Meer over The Black Heart Rebellion


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.