Of Mathieu Vandekerckhove met Sembler Deah, Kingdom en Amenra nog niet voldoende muzikale uitlaatkleppen heeft? Blijkbaar niet, want met het soloproject Syndrome heeft hij nog een alter ego aan zijn cv toegevoegd. Na het voortreffelijke ‘Floating Veins’ op het jonge label ConSouling Sounds, is het tijd voor een volgend hoofdstuk. Ook ditmaal gaat het om een stuk heerlijke drone-dromerigheid, waarbij positieve energie en meditatie twee belangrijke zaken zijn.

‘Now and Forever’ bestaat uit een track die een klein half uur in beslag neemt. Wie een sfeerprent van minimale ambientscapes verwacht, is er echter aan voor de moeite. De gepresenteerde klankreis is voortdurend in beweging en zoekt steeds nieuwe thema’s en melodieën. Voortgetrokken door de holle, donkerblauwe klanken van een surfgitaar, ontwikkelt Syndrome een heus muzikaal verhaal, een soort van spookopera voor snaarlandschappen en een overdonderende doemplaat.

Die spoken bestaan trouwens echt, want Amenra-vriend Colin H. Van Eeckhout komt op de achtergrond voor de nodige vocale geestklanken zorgen en Josh Graham – ondermeer gekend van Neurosis – zorgt voor wat spaarzame, sinistere pianoaanslagen die het geheel extra verduisteren. Maar bovenal staat de morbide, narratieve stem van Vandekerckhove centraal die een gedicht (levensles) opdraagt aan zijn zoon Wolf: het feitelijke bindmiddel van dit album (“be a lone Wolf, learn to love it.”).

De trip gaat op en neer. Drones gaan in distortion en monden uit in een wall of sound van pure noise. Vervolgens sterft het geheel weer uit en neemt een akoestische gitaarriff het voortouw, achtervolgd door een lome baslijn. Mooi en mysterieus lijken hier prima vrienden van elkaar. Ook nu slaagt Syndrome er als geen ander in om vast te houden aan zowel een sterke instrumentale lyriek, als aan een alomvattende, obscure, wegkwijnende sfeer. Ontsnappen is geen optie.

Sommige vaders kopen een knuffelbeer voor hun ukkie, anderen knutselen een kinderbedje in elkaar. Maar Mathieu Vandekerckhove drijft het een heel eind verder door. Tot in de diepste krochten van de ziel zelfs. De ode en levenswijsheid die hij zoon Wolf wil meegeven, blijkt een diepzinnig klankverhaal met veel verschillende dimensies, een stukje melodieuze finesse en een avontuur waarvan tot in de oneindigheid kan genoten worden. Dit is veel meer dan muziek.

Meer over Syndrome


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.