Van 27 tot 30 juni is het opnieuw zover: de jaarlijkse hoogmis van de zware metalen oftewel Graspop komt eraan. Vier dagen, aangezien donderdagavond de festiviteiten afgetrapt worden met Belgische acts. Het hoofdmenu begint uiteraard op vrijdag en omdat het aanbod zoals elk jaar bijzonder groot is, duikt Kwadratuur in de stalen soep om er de meest opvallende of meest smakelijke brokjes uit te vissen.

Vrijdag 28 juni

Marquee 1

Mayhem

Mayhem
Mayhem
De peetvaders van de extreme Noorse black metal bestaan nog altijd, zij het met occasioneel stevige bezettingswissels. Sinds een paar jaar is het blijkbaar wat meer koek en ei en nog beter: de bijzonder aparte vocalist Attila Csihar (eveneens SunnO))) en Aborym) tilt de songs naar een hoger niveau door zijn sjamanistische aanpak. Mayhem op zijn best is sonische waanzin gekoppeld aan een rauwe duistere mis. Of ze hun nalatenschap eer aandoen, valt hier dan ook te ontdekken.

Marquee 2

Heaven Shall Burn

Heaven Shall Burn
Heaven Shall Burn
Als er nog een enkele groep overblijft die beenharde en echte metalcore kan uitdragen, dan is dat het Duitse Heaven Shall Burn. Deze jongens verpakken zonder problemen melodie met brutaliteit en weten daarenboven nog eens beklijvende songs te pennen. Na een triomfantelijke doortocht op Fortarock zijn de messen geslepen en is de bloedlust nog groter. Heaven Shall Burn is een van die groepen die live mogelijks nog meer overdonderend zijn dan op plaat. Dat belooft!

Coal Chamber

Coal Chamber
Coal Chamber
Destijds mede-grondleggers van de spooky core, begonnen drugs en strubbelingen hun tol te eisen en was het over en uit voor deze toch wel vooruitstrevende en eigenzinnige band. Frontman Dez Fafara dook snel opnieuw op met DevilDriver, waar de man uit een ander en veel extremer vaatje tapt. Nu mag hij nostalgischerwijze terug de hort op met de groep waar het mee begon. Benieuwd of ze nog altijd zo kunnen beklijven als tijdens de jaren negentig.

Metal Dome

Katatonia

Katatonia
Katatonia
Katatonia begon ooit als een volbloed doom metalband die vooral goed had geluisterd naar het oude werk van Paradise Lost. Die aanpak ruimde al snel baan voor een minstens even donkere, edoch emotioneler aanpak met heldere zang en progressieve songstructuren. Katatonia is een groep die op het eerste gehoor overzichtelijk overkomt, maar die te midden de songs heel wat verfrissende tempowisselingen of akkoordenschema's bevat. Een perfecte afsluiter voor een donkere dag.

Zaterdag 29 juni

Metal Dome

Absu

Absu
Absu
Texaanse black thrashers Absu komen niet erg veel naar deze contreien. Jammer, want zij zijn een van die groepen die erg eigenzinnig te werk gaan met black metal en waarbij de occulte en mystieke aanpak geen pose is, maar een degelijk uitgedachte werkwijze. Wie de liner notes van drumbeest/vocalist Proscriptor McGovern er ooit op nasloeg, weet dat de man zijn huiswerk telkens bijzonder uitvoerig maakt. Razernij, occultisme en pakkende songs: het is verdiend dat Absu als afsluiter van de Metal Dome staat, want hun discografie bewijst dat er nog lang geen sleet zit op de formule.

Zondag 30 juni

Marquee 1

King Diamond

King Diamond
King Diamond
Een levende legende: na de metal eigenhandig te hebben vertimmerd bij Mercyful Fate, besloot de koning om het onder zijn eigen naam te doen. Met succes, want zijn spookverhalen naar plaat vertaalt blijven beklijven en King Diamond is een van die artiesten die nog geen enkel minder album hebben afgeleverd. Zijn theatrale zangstijl met falsetto uithalen mag dan al geen spek voor ieders bek zijn, de band brengt eigenzinnige metal met flink wat theatraliteit en een optreden is meer een griezelige rockopera dan een doorsnee show. Het wordt afwachten wat The King zal brengen op Graspop, maar dat het een unieke belevenis zal zijn, staat buiten kijf!

Meer over Graspop 2013


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.