In augustus gaat de Brusselse Recyclart door op haar elan en voorziet ze hoofdstedelijke nachtraven van muzikaal en filmisch voer.

Cumbia Cosmonauts
Cumbia Cosmonauts

Net als in juli ligt de muzikale klemtoon op de vrijdagen. Bezoekers betalen dan vijf euro voor een programma met livebands en dj’s. Telkens wordt het weekend min of meer ingezet in een thema, waarvan het eerste (op vrijdag 6 augustus) Zuid-Amerika is, meerbepaald de psychedelische variant van de populaire cumbia-dansmuziek. Dat de energie van deze muziek al ver over de grenzen van de Latijns-Amerikaanse landen zit, bewijzen de vertegenwoordigingen uit de VS en Australië. Uit dit laatste land komen het producersduo Soup en Saca la Mois DJ!!, ook bekend als de Cumbia Cosmonauts. Live worden de twee bijgestaan door visuals en muzikanten op accordeon, keyboard, trompet en percussie. Het geestesverruimend pad van hun 21ste-eeuwse dansbeats wordt ook door Chicha Libre bewandeld, hoewel deze laatste band ook niet vies is van een kitscherig randje met “foute” orgeltjes en surfachtige gitaren: Zuid-Amerikaanse cumbia met een glimlach. De avond wordt op gang getrokken door DJ Ricky Corazon en de Leuvense percussieband Lokomotiv die rekruteert uit een reservoir van meer dan twintig muzikanten.

Pangaea
Pangaea

Vrijdag 13 augustus belanden de Recyclart Holidays in het zuiver elektronische vaarwater met een labelnight rond het Britse Hotflush. Dit platenhuis werd opgericht in 2003 en stond al snel bekend als hofleverancier van dubstep en aanverwanten. Dat het in deze richting het fijnere en uitgesproken muzikale werk in huis heeft, mag blijken uit de dj-set van de Duitser Sigha en het liveoptreden van het Britse Mount Kimbie dat met transparante IDM en minutieus in elkaar gezette tracks vol details en fijngevoeligheden niet alleen op de benen, maar minstens evenveel op het oor mikt. Even muzikaal, maar van een iets meer dansbare snit is Pangaea. Met zijn flair voor geluidsmanipulaties is ook hij iemand die verder gaat dan het louter vakkundig in elkaar draaien van muzikale bouwstenen. Waar menig populairdere dubstepproducer het steeds dieper en duisterder zoekt, laat Pangaea de meer experimentele kant van de moderne dansbare beatverschijnselen horen. Voor de omkadering zorgen artiesten van het Belgische 54Kolaktiv: Walrus & Adriaan Van Keerbergen, Phonetics en de sobere Mezzdub.

Het einde van de Recyclart Holidays speelt zich af in zwervende muziektradities, waarbij de Oost- Europese muziek niet afwezig kan blijven. In deze traditie staat het 12-koppige Va Fan Fahre, een groep met heel wat bekend volk als trompettist Bart Maris, tubaspeelster Berlinde Deman (beiden actief in de Flat Earth Society) en gitarist Mathias Van de Wiele. Het kan dan ook niet verbazen dat de ambities van deze band verder reiken dan het louter kopiëren van hun zigeunercollega’s, iets wat overduidelijk aangetoond wordt door het stevig gearrangeerde repertoire. Meer zigeunerklanken zijn te horen dankzij de Franse Boris Viande die als dj-annex trompettist maandelijks te gast is in de Luikse Tipi.

Mazal
Mazal

Naast de zigeunermuziek domineert op 20 augustus ook de joodse traditie: weliswaar verzwakt door het afzeggen van het kostelijke Boom Pam, maar in ere gehouden door de Belgische klezmerfanfare Kermesz à l’Est en het Franse Mazal. Deze laatste groep (het duo van Emmanuelle Rouvray  en Thomas Baudriller) plaatst de joodse muziek resoluut in de 21ste-eeuw door oude Joods-Sefardische liederen te brengen met percussie, contrabas en een laptop vol beats en samples.

Liefhebbers van beeld bij de klank kunnen op de eerste drie donderdagen van augustus gratis in Recyclart terecht voor muziekfilms. Op 5 augustus belicht ‘Beatbox Colombia’ het hiphopleven in de ghetto’s van Cali en Bogota en een week later doet ‘Bewogen Koper/Brass Unbound’ hetzelfde met fanfares uit Nepal, Suriname, Indonesië en Ghana. Deze vertoning wordt gevolgd door een optreden van La Clinik du docteur Poembak, de fanfare van de Marollen. De laatste filmvertoning op 19 augustus is voor ‘Parno Graszt – Life of a Hungarian Gypsy Band’ over een Hongaars zigeunerorkest.

Wie het liever uitsluitend in beelden heeft moet Brussel niet verlaten, want net als in juli voorzien de Recyclart Holidays ook in augustus een expositie. Op 5 juli vindt namelijk de vernissage plaats van ‘The End of Education’ met werk van pas afgestudeerden van het Brusselse hogere kunstonderwijs. Voor de culinaire vakantiegangers blijft de mobiele broodoven met de bijbehorende workshops brood bakken actief en draait de spitvelo nog een rondje.

 

Meer over Recyclart Holidays – Augustus


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.