Wie op zoek gaat naar de ideale schoonzoon kan beter aan het huisje van de Italiaanse rietblazer Carlo Actis Dato (1952, Turijn) voorbijtrekken, want het rebelse lijkt hem wel in het bloed te zitten. Al van bij zijn keuze om muzikant te worden (zijn ouders zagen dit alles behalve zitten) demonstreert zich een terechte eigengereidheid die alleen bij sterke persoonlijkheden opduikt. Zo werkt hij steevast in ensembles met vreemde samenstellingen en laat hij de standaardbezetting piano-bas-drum-blazer(s) aan anderen over. Bovendien is zijn muziek meer dan eens opgedragen aan of genoemd naar politiek en vaak revolutionaire figuren en trekt hij graag van leer tegen de Italiaanse regering van Berlusconi en de voor hem te sterk op het verleden gerichte Amerikaanse jazzscène.
Wie hierna denkt dat zijn muziek vol opgekropte frustratie zit, slaat de bal voor de volle 100% mis. Actis Dato's muziek schopt soms geanimeerd om zich heen, maar doet dit steeds met een jongensachtige ondeugendheid en een overtuigende muzikale eruditie en kwaliteit.
Carlo Actis Dato (ts, bars, bkl); Massimo Rossi (ss, as); Antonio Fontana (g); Frederico Marchesano (el b, cb); Dario Bruna (d)

Over de audio

'Porci Padani' heeft van alle nummers op 'Garibaldi' het hoogste 'hoi' gehalte. De volkse Balkansfeer is hier niet te missen en deze wordt in het eerste deel aangevuld met een drammerige, punkachtige drumpartij en een vrij freakende baritonsax, wat het geheel lekker barbaars maakt. In het tweede deel draait het geluid een meer funky richting uit en komt een fusionachtige gitaar op het voorplan. De melodieën blijven echter Balkankenmerken vertonen, wat het nummer niet alleen coherent doet klinken, maar ook schijnbaar tegenovergestelde stijlen laat sudderen en samensmelten tot een explosieve cocktail.

Meer over Actis' Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.