De Italiaan Alessandro Bosetti is actief als saxofonist, geluidskunstenaar en componist en werkt tegenwoordig vanuit Berlijn. Zijn discografie bestaat hoofdzakelijk uit albums waarop hij als sopraansaxofonist te horen is, solo of in kleinere bezetting. Op enkele platen stapt hij buiten de grenzen van dit "traditionele" instrument om zich te bedienen van teksten ('Melgùn', 1997), allerlei materialen van steen of hout tot de binnenkant van een piano ('Oreledigneur', 1999), elektronica ('Placés Dans l'Air', 2003), of papier ('Paper-Paper', 2002, in samenwerking met Annette Krebs).

Over de audio

Wie klankpoëzie van de zuiverste schoonheid wil, moet niet ver zoeken. Hoe fascinerend een menselijke stem kan zijn, wordt door Alessandro Bosetti in 'Zahre' op een overtuigende manier gedemonstreerd. Het ritme van de taal wordt een zuiver muzikaal ritme, de spreekhoogte van stemmen moet op geen enkele manier onderdoen voor "muzikale" toonhoogtes en de daardoor gevormde melodieën en het stemtimbre van jonge vrouwen en mannen zorgt voor een mooi kleurcontrast met dat van een volksvrouw. Als Bosetti deze stemmen dan nog eens lichtelijk bewerkt (aandikken tot kleine wolken of voorzichtig verknippen) of de jonge stemmen in verschillende lagen identiek ritmisch op elkaar plaatst (alsof de ene de schaduw is van de andere) krijgt de muziek daarenboven een harmonische diepte die alleen beantwoord kan worden door met ingehouden adem luisteren. De pizzicatoklanken van enkele snaarinstrumenten, kleine toetsjes piano of fijne elektronische zoemtonen werken het geheel af. 'Zahre' heeft geen groot verhaal te vertellen maar is groots in muzikale verfijning en precisie.
'Zahre' is een bijdrage van Alessandro Bosetti aan Geräusch des Monats van Deutschlandradio, een reeks composities van circa 5 minuten die opgebouwd zijn uit stemmen en alledaagse geluiden. De track is niet in de handel verkrijgbaar.

Meer over Alessandro Bosetti


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.