Het repertoire van de Malinese gitarist Ali Farka Toure wordt wel eens omschreven als de missing link tussen de Amerikaanse blues en de Afrikaanse muziektradities. Met zijn indringende stem, zijn repetitief gitaarspel en bovenal zijn geheel eigen stijl, is Toure uitgegroeid tot een grote naam binnen de wereldmuziek. Na een succesvolle samenwerking met Ry Cooder en een Grammy Award voor zijn plaat 'Talking Timbuktu' in 1995 lag de commercie op de loer, maar Toure is zijn roots steeds trouw gebleven: hij bleef zich bezighouden met het bewerken van zijn rijstveld in Niafunke, een plaatsje in the middle of nowhere dat volledig is afgesneden van de moderniteit. Die koppigheid maakt Toure tot een volledig authentieke muzikant en dat is heel goed te horen op de nieuwe dubbel-cd 'Red & Green'. Op deze heruitgave van twee lp's uit de jaren tachtig staat geen muziek die snel bijeen is geflanst om een plaatje te vullen: dit is muziek die gemaakt is omwille van de diepmenselijke drang... om muziek te maken.

Over de audio

"As soon as I sit down, my heart begins to weep / When I start to think, my heart begins to bleed": zo luiden de eerste zinnen van 'Sidi Gouro' in de Engelse vertaling van het cd-boekje, en er is geen enkele reden om niet te geloven dat Toure méént wat hij zingt. De tekst van het nummer (in het Sonrhaï, één van de zeven Malinese talen die Toure beheerst) handelt over een oude vriend van Toure, Hamdallaye, en bestaat grotendeels uit een opsomming van familieleden van die Hamdallaye – typisch voor een samenleving als de Malinese, waarin de nadruk ligt op verwantschapsverhoudingen.
De structuur van het nummer is eenvoudig: Toure begint met het spelen van het basisthema (dat gitaartechnisch gezien bulkt van de pull-offs en hammer-ons) op zijn akoestische gitaar, waarna hij meteen wordt begeleid door calabash-speler Hammer Sankare. Hierna volgen de eerste strofe, een kort instrumentaal tussenstuk, de tweede, derde en vierde strofe en het slot (vanaf 03'00") waarin het tempo op de calabash versnelt en Toure enkele zinnen parlando declameert.

Meer over Ali Farka Toure


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.