Aman Aman is een nevenproject dat uitgaat van L'Ham de Foc, een folkgroep rond het Spaanse snaarwonder Efrén López en zangeres Mara Aranda. Daarbij staat de Sefardische muziek centraal. Die doet het vandaag goed bij het publiek, met talloze uitgaven en zelfs eigen festivals. Maar de focus ligt veelal op het Middeleeuws-Europese erfgoed. Meestal wordt vergeten dat de Sefardische traditie ook in de eerste helft van de twintigste eeuw nog sterk leefde in Griekenland en Turkije, met meerdere populaire muzikanten die het Grieks, Turks en Ladino (Judeo-Spaans) perfect beheersten. Met 'Musica I Cants Sefardis d'Orient I Occident' brengt Aman Aman een hommage aan die modernere traditie.

Over de audio

'El Rey Nimrod' vertelt het verhaal van koning Nimrod (de bouwheer van de toren van Babel). Toen die weet kreeg van de voortekenen van de geboorte van Abraham gaf hij -bij gebrek aan efficiënter maatregelen- de order alle mannelijke nieuwgeborenen te doden. Abraham zou immers het begin van het einde zijn voor de afgoderij. De moeder van Abraham vluchtte echter en bracht het kind alsnog ter wereld in een grot. Het kon meteen spreken en zei haar op te krassen; de engelen zouden voor hem zorgen. Abraham zou een belangrijke plaats verwerven in de drie grote monotheïstische tradities.
In het muziekwerk, een traditional uit Bulgarije en Griekenland, weerklinken dan ook verschillende invloeden: de inleiding en tussenspelen mogen Arabisch aandoen, in de zang weerklinken eerder oude Spaans-Europese echo's. De structuur is eenvoudig en herhalend; het nummer moet het vooral hebben van de uitgekiende begeleiding. Zo worden de strofes altijd mee verklankt door een omspelend instrument, maar deze rol is telkens weggelegd voor een andere muzikant.

Meer over Aman Aman


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.