Barn Owl (letterlijk vertaald: kerkuil) is het tweemansproject van Evan Caminiti en John Porras, allebei afkomstig uit San Francisco. De band werd opgericht in 2006 en bracht al een reeks albums uit die zich situeren in een duister (noem het drone of doom) ambient-rockgenre. Beide artiesten hebben een duidelijke voorkeur voor de donkere kant van het gehoor, wat trouwens ook nadrukkelijk bevestigd wordt in soloprojecten Higuma en Elm.

Het duo streefde er vanaf het begin naar om een soort doom dub stijl te creëren. In die zoektocht legde Barn Owl een indrukwekkend parcours af waarin ze folk en desert-rock invloeden passeerden om nu uiteindelijk uit te komen bij hun minst rockgeoriënteerde plaat ‘V’. Hier introduceren Caminiti en Porras voor het eerst elektronische apparatuur zoals synthesizers en computers wat hen de mogelijkheid geeft om hun composities gelaagder en gedetailleerder uit te werken.

Wat dat oplevert is een knap album waarop nummers als een lasagne worden bereid: lang uitgesmeerde klanken worden laag na laag opeengestapeld tot smaakvol geheel waar kleuren en texturen elkaar verrijken. 

 

Over de audio

De selectie van ‘Blood Echo’ is ietwat misleidend want dit nummer is wellicht het meest kleurrijke kantje van het hele album. Met luchtige, open klanken trekt Barn Owl haar luisteraars mee naar de kern van het stuk. De langgerekte geluiden accumuleren en beginnen met elkaar te resoneren zodat er prachtige harmonieën ontstaan waarin ruwe, gladde, lichte en donkere nuances te ontdekken zijn. Ergens in de achtergrond zit een pulserende beat verscholen die voor ruimtelijkheid en structuur zorgt. Als luisteraar is het haast onmogelijk om niet mee opgeslorpt te worden in deze kolkende geluidsmassa .

 

 

Meer over Barn Owl


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.