Het Amerikaanse trio Borbetomagus begon aan haar destructieve tocht door het geïmproviseerde muzieklandschap op het einde van de jaren '70. Saxofonisten Jim Sauter en Don Dietrich kenden elkaar al van kindsbeen af en ontmoetten gitarist Donald Miller tijdens een radioshow in New York. Het titelloze debuut van de groep verscheen in 1980 en liet Borbetomagus horen in kwartetvorm, dankzij de aanwezigheid van keyboardspeler Brian Doherty. Doherty zou, net als de in 2008 overleden Adam Nodelman (Sunburned Hand of the Man) geregeld te horen zijn op releases van Borbetomagus. Een andere terugkerende naam in de discografie van Borbetomagus is die van het elektronicaduo Voice Crack, onder andere voor 'Concerto for Cracked Everyday-Electronics and Chamber Orchestra', live opgenomen in de Knitting Factory in 1994. Op 'Industrial Strength' en 'Borbeto Jam' spelen de drie kernleden dan weer samen met o.a. bassist Peter Kowald, cellist Honsinger en trompettist Toshinori Kondo. Op 'Barefoot in de the Head' neemt niemand minder dan Sonic Youths Thurston Moore de plaats in van Miller, maar deze laatste blijft tot nader orde de vaste gitarist van het terreurtrio.

Over de audio

Wie na het ondergaan van 'Gestapo She Wolf Barbie' geen verwilderde haardos heeft, gebruikt waarschijnlijk onverdund beton als haargel. Het volume en de intensiteit waarmee Miller, Sauter en Dietrich hier op de luisteraar afstormen is even indrukwekkend als beangstigend. De kolossale geluidsmuur die de drie optrekken is zo alles verterend dat het vaak niet uit te maken is wie wat doet. Saxen en hevige gitaardistortion vliegen op elkaar af waarbij de muziek klinkt als stoomboten die in de gehaktmolen belanden. De saxen lijken buitenaardse signalen af te vuren of spelen als auditieve drenkelingen die af en toe even hun hoofd boven de waterspiegel uit kunnen steken om daarna weer verzwolgen te worden.
Toch is het totaalbeeld constant in beweging. Golvend en echoënd deint de klank verder uit, waardoor er permanente reliëfverschillen te horen zijn. Wanneer er een relatieve (!) rust invalt, krijgen de saxen de kans om pompend schreeuwend boven het geweld uit te komen en wanneer het klankbeeld dan net iets lichter wordt raast er een constante werveling door geluid als van een deeltjesversneller op maximale capaciteit. Kortom: na 'Gestapo She Wolf Barbie' zijn niet alleen de muzikanten toe aan een douche. Of minstens: een droge handdoek.
'Gestapo She Wolf Barbie' werd live opgenomen in Pezner, Villeurbanne (Frankrijk) op 4 december 1998.

Meer over Borbetomagus


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.