Afhankelijk van de geraadpleegde bron ontstond Cave in 2004 of 2006 in Columbia, Missouri. Na heel wat personeelswissels nam de band de vorm van een kwintet aan en verplaatste de thuisbasis van de groep zich naar Chicago. Na een cd-r, diverse cassettes, een dubbel-ep en vinyl van 7, 10 of 12 inches verscheen in 2009 Cave's debuutalbum 'Psychic Psummer' op het label Important Records.

Over de audio

Wie de MySpace van Cave opent, komt zintuigen tekort om de desoriƫnterende achtergrond te verwerken. Dit psychedelich element is ook terug te horen in de nummers, die het geestesverruimende combineren met het repetitieve van krautrock en zelfs het strakke van Battles, hoewel het geluid bij Cave wel beduidend minder gevuld is en de ritmes minder hoekig klinken.
'Gramm' zet in met een lichtjes hoekige riff (die later in het nummer zal terugkeren) waarbij het geluid opgevuld wordt met keboards. Na ongeveer een minuut sleuren een versnelling, een grootser geluid, stompende drums en eenvoudigere riffs het nummer mee naar de jaren '70 rock. De repetitieve gitaarlijnen gaan geleidelijk aan evolueren en monden uit in een gitaarsolo.
Vanaf 4'15" wordt de hoekige riff van het begin teruggebracht in gemuteerde vorm. Aanvankelijk zorgt deze terugkeer voor een breakeffect, maar later verschuift de riff meer naar de achtergrond (4'40") om tien seconden later te vertragen tot een tempo dat nauw aanleunt bij dat waarmee het nummer begon. Vanaf 5'20" is de riff helemaal uitgewist en vereenvoudigt het melodisch verloop terug tot het nummer uiteindelijk stilvalt.

Meer over Cave


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.