Čači Vorba is een Pools-Oekraïense band rond zangeres-violiste Maria Natanson. aangevuld met mannelijke collega’s op accordeon, gitaar, contrabas, percussie en een hele reeks traditionele instrumenten. ‘Szczera Mowa‘, het eerste album van de groep verscheen in 2010 en leverde de groep meteen de nodige erkenning op. Zo werd het album een Top of the World-cd in het toonaangevende magazine Songlines. Opvolger ‘Tajno Biav’ verscheen een jaar later en laat de groep hoofdzakelijk horen in zigeunermuziek uit Bulgarije, Roemenië, Rusland, Slowakije en Polen.

Over de audio

Grote vernieuwers zijn de muzikanten van Čači Vorba  niet te noemen, maar de manier waarop ze de traditionele muziek behandelen is desalniettemin erg fris en boeiend. De originele melodie van Zuhresko Suno is afkomstig uit de Bulgaarse zigeunermuziek. Zangeres Maria Natanson voorzag die van een nieuwe tekst en gitarist Piotr Majczyna zorgde voor een wervelend arrangement en het is vooral dit laatste dat het nummer zo onweerstaanbaar maakt.

Na de percussie-intro vallen de andere instrumenten binnen en meteen ontstaat een draaiende ritmiek die de begeleiding doet leven, temeer daar de partijen vaak meer dan louter ondersteuning zijn. Zo is van in het begin te horen dat het accordeon een eerder zelfstandige rol krijgt en het is daar niet alleen in. Bovendien wisselt de instrumentatie van het arrangement geregeld, waardoor de melodie steeds een andere aankleding krijgt en het traditionele tegelijkertijd bewaard en muzikaal ambitieus verwerkt wordt.

Meer over Čači Vorba


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.