Met een rijk gevulde discografie en een reputatie als een van de laatste echte ambassadeurs van de freejazz heeft de 72-jarige  Charles Gayle zich al geruime tijd verzekerd van een plaatsje in de jazzgeschiedenis. Toch rust de veelbesproken saxofonist tegenwoordig nog niet op zijn lauweren. Onlangs nam hij zelfs een nieuwe trioplaat op, samen met bassist Larry Roland en drummer Michael TA Thompson. ‘Streets’ werd uitgebracht op het New Yorkse label Northern Spy en laat een trio horen in topvorm. Met deze nieuwe cd onder de arm, passeert het Charles Gayle Trio op 4 februari in de Hnita-hoeve in Heist-op-den-Berg.

Over de audio

‘Compassion I’ is de openingstrack van het album en Gayle gaat hier meteen alle mogelijke richtingen uit. De basis van alles is een elementaire melodie, waar de saxofonist mee aftrapt en na vijf minuten ook afsluit, zij het in een verbasterde vorm. Aangespoord door de brutale swingpartijen van Thompson, wekt hij een opvallend bluesy indruk, met schurende lijnen en een tegendraadse frasering in relatie tot de ritmesectie. De plotse tempoversnellingen en polyritmes van bas en drums zorgen voor de brandstof die Gayle vuur doen spuwen.

De drie muzikanten komen elkaar op bepaalde punten tegen maar lijken er dan een sport van te maken zo snel mogelijk terug van elkaar weg te lopen. Het verbindende element is in dat verband steeds bassist Larry Roland, die plagend uit de hoek kan komen met een walking bass om vervolgens steevast agressief van antwoord te worden gediend door Gayle en Thompson.

Meer over Charles Gayle Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.