Claus van Bebber wordt geboren in 1949 in Niederrhein (Duitsland), groeit er op en blijft er uiteindelijk ook wonen. Vanaf de vroege jaren '70 begint hij te werken met platenspelers. Door vijf à tien exemplaren tegelijkertijd te gebruiken kan hij ook muziek maken die uitsluitend voor deze apparaten bestemd is. Om de juiste klanken, effecten en ritmes te genereren, manipuleert hij de platenspelers en de platen die hij gebruikt. Claus van Bebber speelt samen met Michael Vorfeld, trombonist Paul Hubweber, Ron Schmidt (synthesizer) en rietblazer Helmut Lemke. Parallel met zijn muzikale bezigheden is van Bebber ook actief als beeldend kunstenaar.
Michael Vorfeld begint muziek te spelen op vierjarige leeftijd. Zijn percussie-instrumentarium begint met een paar bongo's en wordt geleidelijk aan uitgebouwd. Tijdens zijn studentenjaren geraakt hij geïnteresseerd in geïmproviseerde muziek. Later studeert hij kunst (Keulen) en visuele communicatie (Kassel) en momenteel woont hij in Berlijn. Muziek en beeldend werk van Vorfeld was te horen en te zien in Logos (Gent), het PSK (Brussel), de Melkweg (Amsterdam) en in andere Europese landen, de VS en Zuid-Oost Azië. Michael Vorfeld maakt naast percussie ook gebruik van zelfgebouwde snaarinstrumenten.

Over de audio

Het album 'Kreisel' van Claus van Bebber en Michael Vorfeld verscheen in 2005. Op 'Gekreiselt' is te horen welke uiteenlopende gedaanten het verbond tussen deze twee improvisatoren kan aannemen.
Bij de inzet domineert een schuivend ritme dat door de duidelijke herhaling een groove legt voor het oosterse effect van de vrij bewegende snaarinstrumenten en de rinkelende cimbaal. Halverwege neemt de muziek een andere wending wanneer piepende geluiden (sommigen extreem hoog, met sinusambities) en piepende cimbalen de controle overnemen. Het quasi melodische van het eerste deel verdwijnt hier voor een schijnstilstand. Naar het einde toe komt een ritmische tromklank het roer overnemen, waardoor de muziek rituele trekjes krijgt.

Meer over Claus van Bebber & Michael Vorfeld


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.