De Portugese band Deolinda is een family affair: gitaristen Pedro da Silva Martins en Luis José Martins ontmoeten er hun nichtje Ana Bacalhau als zangeres en haar echtgenoot Zé Pedro Leitão op bas. Het kwartet werd gevormd in 2006 en twee jaar later verscheen het debuutalbum ‘Canção ao Lado’. Opvolger ‘Dois Selos e Um Carimbo’ kwam uit in april 2010 en bevestigde de groep als een op fado georiënteerde band die de bekende traditionele Portugese muziek een eigen, vrolijkere invulling geeft. ‘Dois Selos e Um Carimbo’ deed het goed in de Portugese hitlijsten en ook internationaal was er waardering: het magazine Songlines beloonde Deolinda in 2010 op basis van ‘Canção ao Lado’ met de prijs voor beste nieuwkomer.

Over de audio

In ‘A Problemática Colocação De Um Mastro’ is duidelijk te horen dat Deolinda niet vies is van een tikkeltje sneller. De geanimeerde hoempabegeleiding zorgt voor een stevige ritmische drive, maar de muziek zit melodisch en harmonisch wel in de introverte mineurtoonladder. Daar komt verandering in wanneer op 1’08” (na twee strofes en evenveel refreinen) de muziek plots expliciet vrolijker wordt door de groepzang en de modulatie naar de opgewektere majeurtoonladder. Deze laatste evolutie wordt ongedaan gemaakt op 1’25” wanneer de melodie terugplooit in een meer ingetogen mineurtoonaard.
Hierna wordt de intro hernomen en klinken er weer twee strofes en refreinen, alvorens het tempo helemaal wordt stilgelegd (2’32”). Voor het slot keert de track echter terug naar het opgewektere deel.

Meer over Deolinda


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.