Driss El Maloumi geldt ondanks zijn jonge leeftijd – 35 jaar – als één van de belangrijkste ud-spelers (Arabische luit) van het moment. Als veelzijdig muzikant wordt Driss El Maloumi geregeld gesignaleerd binnen diverse muziekgenres. Zo werkte hij samen met de klassieke muzikant Jordi Saval en diens ensemble Hesperion XXI, is hij actief binnen de wereld van de traditionele muziek, maar maakt hij ook uitstapjes richting de jazz. Hij studeerde Arabische muziek en literatuur en behaalde een graad in de westerse klassieke muziek.

Over de audio

l'Ame Dansée laat Driss El Maloumi horen in een uiterst traditionele context. Uitsluitend begeleid door percussie krijgt de udklank in dit duo helemaal de kans om langzaam open te plooien. Na een melodisch begin schakelt de ud wat terug, waardoor de percussie bij momenten akelig alleen achterblijft. De vrije improvisaties van de ud zorgen daarbij voor een grote spanning: de stilte voor de storm, waarbij er elk moment iets kan gebeuren. Driss El Maloumi laat deze spanning lang hangen. Het duurt enkele minuten voor hij weer duidelijker komt bovendrijven. Minder dan twee minuten voor het einde gooit hij dan alle camouflage af door de muziek te laten versnellen en de track zo een meer open slot te geven.
l'Ame Dansée is geen groots, pathetisch verhaal, maar een toonbeeld van Oosterse muziekpoëzie: even verfijnd als mysterieus.

Meer over Driss Al Maloumi


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.