De jonge Fin Mauri Haikenen doet het liever zelf. Voor zijn muziek onder de noemer Drowsy is hij verantwoordelijk voor de songs, speelt hij zowat alle instrumenten, doet hij de sequensing en schrijft hij de arrangementen. Dat was het geval voor de 7" 'Careless Me' uit 2001 (zijn FatCat-debuut), voor de eerste full-cd 'Growing Green' (2005) en voor het in maart 2006 verschenen album 'Snow on Moss on Stone'. Wie dit album beluistert zal het moeilijk hebben om zomaar aan te nemen dat Haikenen nog maar 23 jaar oud is. Niet dat zijn muziek niet fris zou klinken, maar het gemak waarmee hij zijn stem in verschillende plooien legt is opvallend: van de vocalen van een frisse, overenthousiaste jonge zanger over het fluisteren in het oor van de luisteraar tot het grommen als een oude bard.
Hoewel hij ondertussen naar Helsinki verhuisd is, heeft hij er aan gehouden om ook 'Snow on Moss on Stone' op te nemen in het afgelegen Joutseno (de woonplaats van zijn ouders) in het zuiden van Finland. Waar voorganger 'Growing Green' een compilatiealbum was met werk van verschillende jaren werd 'Snow on Moss on Stone' opgenomen op 4 maanden tijd. Op het album is Haikenen te horen op akoestische en elektrische gitaar, piano, orgel, accordeon en is hij in de weer met effecten. Voor muzikale bijstand hield hij het binnen de familie: kozijn Otto Venäläinen is als bassist te horen op vier tracks van het album.

Over de audio

Voor 'Words of Warmth' haalt Haikenen zijn fluisterstem van stal om vervolgens een even ingenieus als misleidend spel te spelen met de luisteraar. Door het trage tempo en het afwisselen tussen harmonische stilstand (een lang liggend akkoord) en verder strompelen (enkele akkoorden na elkaar) verliest de luisteraar niet alleen het besef van tijd, maar ook van structuur. Alles lijkt op elkaar, maar bij nader inzien slijpt Haikenen aan een structuur waarbij de begrippen strofe en refrein heel relatief worden. Bovendien voorziet de Fin 'Words of Warmth' van een mysterieus, zelfs spookachtig arrangement. Achter Haikenens stem, akoestische gitaar en piano dwaalt een elektrische gitaar rond, als een schim die onmiskenbaar aanwezig is, maar niet echt gezien of gehoord wordt: een subtiel klankspel met dito mix!

Meer over Drowsy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.