Dungen is het geesteskind van de Zweed Gustav Ejstes. In het plaatsje Lanna groeide hij op met een vioolspelende vader die hem inwijdde in de mysteries van de Zweeds volksmuziek en van de rock en pop uit de jaren '60. Tijdens Ejstes' tienerjaren verschoof zijn aandacht naar hiphop en sampling, maar geleidelijk aan kwam hij voor zichzelf tot het inzicht dat hij alle instrumenten zelf moest leren spelen in plaats van ze te samplen. Gitaar, dum, bas en keyboard kwamen dus (terug) in het vizier.
Ejstes verhuisde naar de boerderij van zijn moeder en na zijn dagtaak daar, trok hij zich terug in een kelder om zich uit te leven in zijn muziekstudio. Via een release op Subliminal Sounds (het label van een vriend) belandde Dungen bij Dolores/Virgin waarvoor hij drie singles opnam, een nummer voor de soundtrack van 'Jungle Book 2' en het album 'Stadsvandrigar'. Voor de opvolger 'Ta Det Lugnt' trok hij echter weer terug naar Subliminal Sounds'. Op deze cd krijgt hij hulp van Reine Fiske (g, b, perc), Fredrik Björling (d), Henrik Nilsson (b), Aron Hejdström (sax), Lars-Olof Ejstes (vl), Frew Elfineh (voc) en Tiaz Gustavsson (perc), waarvan de eerste drie te horen zijn op 'Festival'.

Over de audio

Op 'Festival' combineert Dungen het beste van twee werelden. Aan de ene kant is het geluid van de track in een lekker psychedelische saus gesopt, terwijl de song die er in gedompeld wordt nog sterk en catchy genoeg is om te blijven boeien. Het refrein van 'Festival' zal zich gemakkelijk in het geheugen van de luisteraar vestigen (zelfs na één enkele luisterbeurt), hoewel de prominente aanwezigheid bas en drum de contouren van het nummer op zich wat dreigen uit te wissen. Dit geestesverruimende effect wordt nog uitvergroot door de meerstemmige zangpartij en de fluit die naar het einde op de achtergrond mee binnenvloeit. Dit alles wordt in een prachtig totaalgeluid gezogen dat geleidelijk aan steviger wordt. Wanneer dan naar het einde (en na een instrumentaal deel) het refrein zich nog eens in het geluid nestelt nadert het nummer haar einde. In stijl!

Meer over Dungen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.