Het Ensemble Khan Bogd (waarvan alle leden gestudeerd hebben aan de academie van Ulaanbaatar) werd opgericht in 1997. De naam van het ensemble verwijst naar de hoogste rang binnen de Mongoolse stammen, waarbij Khan zoveel betekent als koning. De invloed van een Khan Bogd ging, als geestelijke en wereldlijke leider, nog verder. Het Ensemble Khan Bogd demonstreert hoe gevarieerd de muziek van de Mongoolse cultuur is: van de hermetisch gesloten, moeilijk volgbare gezangen die normaalgezien in de eenzaamheid van de Mongoolse steppen gezongen worden, tot de aanstekelijke, melodische liederen, waarbij de instrumentale omlijsting uitgebreider is.

Over de audio

'Busgui Khunli Zaya' is een "short song" van de Uzemtsin stam. Short songs zijn strofische liederen met een duidelijk ritme, meestal syllabisch gezongen, ontstaan uit improvisatie. Door hun wereldlijke inhoud (liefde, dagelijkse leven, dieren, ironische observaties) hebben ze geen plaats binnen vieringen of religieuze rituelen.
Hier wordt zangeres Duuren Uuriintuya begeleid door Ganburged Bukchuluun en Dorjnyam Shinetsog-Gyeni op morin khuur (tweesnarige viool waarvan het uiteinde van de hals versierd is met een paardenkop) en Ganbaatar Enkhzaya op yoochin (siter). Meteen valt de klare, duidelijk terugkerende en catchy melodie op die in drie lagen te horen is. De stem en de beide morin khuurs volgen dezelfde melodie, alleen speelt de ene morin khuur daarbij iets lager dan de andere. De arpeggio's in de begeleiding zijn het werk van de yoochin.

Meer over Ensemble Khan Bogd


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.