De Nederlandse cellist en componist Ernst Reijseger (1954) begon op achtjarige leeftijd met cello spelen. In 1985 ontving hij de Boy Edgar prijs en tien jaar later mocht bij een Bird Award in ontvangst nemen tijdens het North Sea Jazz Festival in Den Haag.
De lijst van muzikanten waarmee Reijseger speelde, oogt indrukwekkend, zeker aan de kant van de vrijere jazz: Misha Mengelberg, Gerry Hemingway, Louis Sclavis, Eric Vloeimans, Derek Bailey, Michael Moore en Han Bennink. Met deze laatste twee richtte hij tegen het einde van de jaren '80 het Clusone Trio op dat het tien jaar en vijf platen zou uitzingen.
Reeds op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door diverse muzikale stijlen, iets wat hij tot op vandaag meedraagt. Zo gaat hij voor zijn eigen werk graag te leen bij folk en tangomuziek en werkt hij samen met de Senegalese zanger Mola Sylla en het vocale ensemble Tenores e Concordu de Orosei (Sardinië).
Reijseger schrijft muziek voor films en documentaires, zoals 'The Wild Blue Yonder' en 'The White Diamond' van Werner Herzog. Uittreksels uit de muziek voor deze twee films werden later samengevoegd tot 'Requiem for a Dying Planet'.

Over de audio

Op 'Mura/Ballu Turturinu' gaat Ernst Reijseger het vocale kwartet Tenore e Cuncordu de Orosei uit Sardinië combineren met de Senegalese zanger Mola Sylla en zijn eigen cello. Het resultaat is – zoals wel vaker op 'Requiem for a Dying Planet' – muziek die verbonden is met de verschillende invloedsferen van de aantredende muzikanten, maar daar tegelijkertijd ver van af staat. De wereld waarin Reijseger en co zich bewegen, is er namelijk één die helemaal van henzelf is en zoveel meer dan gewoon de optelsom van de verschillende bouwstenen.
In een eerste deel zorgen de accenten in de spreekstemmen voor een dwingend ritme dat onderstreept wordt door de tweestemmige, soms drone-achtige cello.
In het tweede deel verschuiven de stemmen van Tenore e Cuncordu de Orosei van spreken naar zingen, waarmee ze de muzikale weg bereiden voor de zangpartij van Mola Sylla. Wanneer de cello geleidelijk aan meer de hoogte gaat opzoeken ontstaat er extra ruimte in het geluid.
Naar het einde toe verdwijnen de vocalisten uit Sardinië en blijven Reijseger en Sylla alleen over, waarna de muziek oplost in radiofonische geluiden die de verbinding vormen met de volgende track op de cd.

Meer over Ernst Reijseger


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.