Finnegans Wake kan bezwaarlijk een overhaast publicerende groep genoemd worden als je hun palmares bekijkt. Met 4 cd's in 12 jaar laat dit muzikaal project rond Henry Krutzen echter op geregelde tijdstippen van zich horen. Ook dit jaar is het weer zo ver en hebben Krutzen samen met gitarist Alexandre Moura-Barros een goed gevuld dubbelalbum bij elkaar geschreven. Hun eerste album voor het Carbon 7 label en het vierde album van de groep werd vrij triviaal '4th' genoemd. Daar houdt het gebrek aan inspiratie blijkbaar wel meteen op. Wat hier te horen is, is een dubbel-cd waarin hedendaags klassiek vermengd wordt met progressieve rock, een niet al te voor de hand liggende combinatie. Met een leger van gastartiesten laat Finnegans Wake deze twee werelden nochtans als vanzelfsprekend met elkaar communiceren.

Over de audio

'Datcha' is het perfecte voorbeeld van hoe Krutzen de vermenging van hedendaags klassiek en progressieve rock aanpakt. Klassieke instrumenten in al dan niet klassieke kamermuziekbezettingen wisselen af met rockelementen zoals drum, bas en elektrische gitaar. Wat opvalt zijn vooral de vlotte en soepele overgangen tussen beide werelden. Een stuwende piano swingt het nummer op gang. Al snel echter zorgt de fluit voor een geleidelijke overgang naar een wat klassieker intermezzo waarbij hobo, klarinet, cello en piano zich vermengen tot een quasi kamermuziek-achtig geheel. Dan kantelt het nummer weer naar de rock-zijde met de inbreng van drum, elektrische bas en gedistordeerde gitaar. De overgangen zijn echter nooit bruusk of ongepast. Zo is ook het bijvoegen van de elektrische gitaar op 4'21" geen storend element, maar volledig in overeenstemming met de spanningsboog die in het nummer werd opgebouwd. Opvallend zijn ook de vermeningen van elektronische en akoustische instrumenten tot geheel nieuwe klankkleuren. Een goed voorbeeld hiervan is te horen op 4'35", waar een mengeling van viool, elektrische gitaar, fluit en hobo een verrassend scherp en penetrant geluid produceren.
Bij in detail licht de componist, Alexandre Moura-Barros, zijn eigen nummer toe. Deze toelichting zal vanaf de tweede week van juli beschikbaar zijn.

Meer over Finnegans Wake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.