Gareth Liddiard klinkt muzikaal als een door het leven gebroken, edoch uiterst zachtaardige volbloed troubadour. Dit maakt het ongeloofwaardig dat deze bard met zijn schurende vertellende stem in het modale leven de voorman is van het intens rockende The Drones (deze Australiërs zijn niet te verwarren met hun Britse punkgerichte tegenhanger). Bij het beluisteren van ‘Strange Tourist’, zijn solodebuut, is te horen dat Liddiard als een aandachtige leerling accenten overnam van mannen als Cat Stevens en Al Steward. Het resultaat zijn muziekstukjes in de gekende troubadourtraditie mét enkel gebruik van zijn eigen akoestische gitaar.

Van een klassieke songopbouw is op ‘Strange Tourist’ echter geen spoor: de nummers betreffen van het eerste tot het laatste kritische verhaaltjes zonder refrein die hij op gedreven, haast bezeten wijze aan de luisteraar kenbaar maakt. Hierbij volgt zijn gitaargetokkel zowel onvoorspelbare tempoversnellingen, als afdalingen naar uiterst ingetogen passages. Stiltes doen op hun beurt tijdens het gitaarspel de adem even stokken tot de noten opnieuw uitgebracht worden. Deze speelstijl is, samen met zijn oprechte, haast krakende stem dé troef van het album.

Over de audio

Het hypnotiserende ‘Did She Scare All Your Friends Away’ vormt één van de hoogtepunten van het album ‘Strange Tourist’. Nog meer dan elders zijn in dit lied – over een leven dat op de foute sporen terecht komt – de tekst en zanglijnen van belang. Beginnen doet het nog met een eenvoudige gitaarintro. Eens Liddiard evenwel vocaal op de voorgrond treedt, is het instrument nog slechts spaarzaam aanwezig. Dit zorgt ervoor dat het nummer een grote dosis dramatiek in zich meedraagt.

Meer over Gareth Liddiard


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.