De Japanse vocaliste, performer, danseres en choreografe Yôko Higashi werd geboren in 1974 in Yokohama en werkte samen met o.a. gitarist Keith Rowe. In 2003 stampte ze het elektronische poptrio Zen Rocks uit de grond. Sinds kort vormt ze met violiste Agathe Max het duo Octobriana. Onder de naam hamaYôko laat ze zich horen als een artieste die sterk beïnvloed is door de beweging van de musique concrète.

Over de audio

Op 'Trazita' lijkt Yôko Higashi zich uit te leven op een denkbeeldig canvas waarop ze een collage maakt van heel uiteenlopende geluiden, zonder dat het geheel een warboel wordt.
Klanken van instrumenten, stemmen, concrete geluiden en elektronische effecten lijken elkaar gemakkelijk te vinden in een vlot doorstromend klankbeeld: een hoorspel zonder strak afgebakend verhaal, maar extra suggestief.
De rode draad wordt gevormd door het geluid van iemand die (in stereo) over een grinpad wandelt: duidelijk genoeg om ritmische allures te hebben, maar te vrij om voor een duidelijk metrum te zorgen. Een gelijkaardig effect is te horen in roterende geluiden die net iets later binnenkomen. Deze combinatie van duidelijkheid (ritme) en vrijheid (geen metrum) wordt later overgezet op de behandeling van de toonhoogte: de piano staat vals en de zoemklanken buigen af, met een space-effect tot gevolg. De "traditionele" instrumenten (vb. strijkers) en de stem worden ook niet klassiek gebruikt, waardoor de herkenbaarheid-vaagheid ook wordt overgezet om de klank zelf.

Meer over hamaYôko (Yôko Higashi)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.