De naam Discodesafinado duikt voor het eerst op in de jaren '90 als een concertreeks van Joris Vermeiren en Senjan Jansen die mee de toon van de Belgische elektronische muziek zet. Anno 2007 is Discodesafinado nog steeds hetzelfde duo, maar dan wel als labeleigenaars. Discodesafinado is dan het platenhuis(je) waarbij ze hun eigen werk uitbrengen. Met analoge drummachines en laptops mengen ze vlot dansbare elektro en techno met elektronisch minimalisme in een millimeterfijn uitgewerkte geluid waarbij de luisteraar zelf maar moet kiezen tussen dansen en luisteren.
In 2002 verschijnt de eerste release op Discodesafinado: Vermeirens 12" 'Atomium/Evoluon'. De release gaat niet onopgemerkt voorbij, want niemand minder dan Ricardo Villalobos gebruikt 'Atomium' als opener voor zijn 'Taka-Taka' mix (Cocoon, 2003). Toch duurt het tot 2005 voor er een vervolg beschikbaar is, onder de vorm van (weer een 12") 'Mijn Bernina', deze keer van de hand van Vermeiren en Jansen. Tot op vandaag nemen Vermeiren en Jansen hun tijd om te doen wat ze willen doen: het duo treedt zelden op en bijna halverwege 2007 blijft 'Mijn Bernina' voorlopig de laatste release op Discodesafinado.

Over de audio

Dat Joris Vermeiren en Senjan Jansen iets hebben met de dansvloer, daar valt in 'Mijn Bernina' niet naast te luisteren. De stompende fourbeat, de sissende hi-hats en het ritmisch opbouwen (een loopje in verkorte vorm consequent herhalen): het zijn allemaal trucs uit de dozen van techno, house of bigbeat. Ook het klassiek weghalen en terugplaatsen van de fourbeat wordt niet geschuwd, maar steeds doen Vermeiren en Jansen het op een eigen, wat dwarse manier.
Aan de ene kant kiezen ze voor een eerder zacht, dun en gefilterd geluid waardoor elke zweem van opzwepen of climax in de kiem gesmoord wordt. Anderzijds hebben de twee ook een ander gevoel voor timing dan hun zuivere dansvloergerichte collega's. Ritmes passen af en toe niet echt in het clichéplaatje (en soms zelfs niet in de maat) en de gelaagdheid uit zich hier vooral in het stapelen van soms heel kleine effecten waardoor 'Mijn Bernina' dance wordt die liefst bestudeerd kan worden onder de microscoop. Of minstens met een hoofdtelefoon.

Meer over Joris Vermeiren en Senjan Jansen (Discodesafinado)


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.