De Amerikaanse All Music Guide is een interessante referentie voor wie een vertrekpunt nodig heeft in een zoektocht naar meer informatie over een artiest. Toch blijft deze grote database relatief stil wanneer de naam van Joshua Burkett valt. Buiten de cd 'Life Less Lost' (waarvan bovendien geen recensie voorhanden is) en de naam van de artiest is er geen verdere info te rapen. De site vermeldt bovendien niet dat het hier een heruitgave betreft van een lp uit 1998. Het illustreert alleen maar met welke mist Burkett omgeven is.
De eerste muzikale sporen van deze New Englander gaan terug tot het begin van de jaren '90, toen hij opdook als saxofonist van de psychedelische band Vermonster. Tijdens de jaren die volgden, verruilde hij zijn saxofoon voor banjo, gitaar en fluitje. In de ambachtelijke en vage new weird folk beweging waarvan Devendra Banhart, CocoRosie, Alasdair Roberts of Joanna Newsom enkele bekendere namen zijn, blijft Joshua Burkett één van de meest mysterieuze figuren.

Over de audio

Waar ligt de grens tussen "eerlijke expressie" en "koddig geknoei"? Wat voor de ene primitieve authenticiteit is, wordt voor de andere muzikale onkunde. Muziekliefhebbers die zich graag in deze discussie mengen zullen aan 'Winter Together' een vette kluif hebben. Inderdaad, het blokfluitspel is eerder op het niveau van een matige middelbare schoolleerling en ook de accordeonpartij is niet bepaald virtuoos te noemen. Maar wie beter luistert zal merken dat deze klanken niet gelijkmatig over het linkse en het rechtse kanaal verdeeld zitten. Bovendien is het folkachtig gitaargetokkel wel exact uitgevoerd en tot overmaat van anachronisme zit er op Burketts mompelende zangstem een bizarre vervorming die de stem laat horen zoals een gezicht te zien is door vertroebeld glas. Op dit spanningsveld tussen afgemeten techniek en ambachtelijk blazen, tokkelen en zingen zit Joshua Burkett waardoor het mysterieuze van zijn muziek voluit kan gaan.

Meer over Joshua Burkett


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.