Wie Kardeş Türküler zomaar bij de traditionele volksmuziek wil catalogeren, doet de groep onrecht aan. Muzikale raszuiverheid en het zich toeleggen op één cultuur is niet meteen het doel van de groep, waarvan de naam letterlijk 'liederen van broederschap' betekent. Het in stand houden van diverse minderheidsculturen in Oost-Turkije (vb. deze van Koerden, Armeniërs, Azerbedianen, Laz, Georgiërs, Roma, Macedoniërs en Alevi) is dat wel. Deze 'traditionele ruimdenkendheid' was van meet af aan in de groep aanwezig. Kardeş Türküler werd namelijk in 1993 opgericht ter gelegenheid van een concert dat in het teken stond van 'samen leven'. De groep brengt traditionele muziek in de originele taal, waarbij ze trachten de typische elementen te bewaren, zonder dat de eigen omgang er mee in het gedrang komt. Kardes Türküler bracht reeds 5 cd's uit waarvan 'Hemâvâz' uit 2002 de eerste was die in Europa uitgebracht werd.
Kardeş Türküler zijn: Soner Akalin, Ayhan Akkaya, Aysenur Kolivar, Isin Kucur, Erol Mutlu, Feryal Oney, Diler Ozer, Selda Ozturk, Tolga Tanyel, Ulker Uncu en Vedat Yildirim.

Over de audio

'Şah-I Merdan' is afkomstig uit de cd 'Hemâvâz'. Zo mysterieus als het nummer begint met fluisterende stemmen en schuifelende percussie, zo aanstekelijk en dansbaar is de drive die de snaarinstrumenten er later aan toe voegen. Zonder ook maar een beetje kitscherig te worden, gaat de muziek na een tijdje zelfs poppy klinken, zeker wanneer de solistische vrouwenstem haar intrede doet. Het spel van solo- en groepszang, vrouwen- en mannenstemmen, fluisteren en zingen, instrumenten en stemmen klinkt hier zowel traditioneel als behaaglijk toegankelijk, alsof de Turkse muziekcultuur veel dichter bij de Westerse staat dan nogal eens aangenomen wordt. Wat deze track echter nooit doet is helemaal openbreken: het geheimzinnige niveau en het (net) niet uitspreken van alles blijft de hele track domineren.

Meer over Kardeş Türküler


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.