Het Koçani Orkestar is vernoemd naar de plaats Koçani in Macedonia (ex-Joegoslavië). De leden van deze brassband behoren tot een minderheid Turks sprekende moslims en de muziek van de band is dan ook doorspekt van Bulgaarse en Turkse invloeden. De ruggengraat van de groep wordt gevormd door de imposante combinatie van percussie en vier tuba's. Het stevige geluid dat de groep zo krijgt, hun releases (de meest recente cd 'Alone at my Wedding' dateert uit 2002) en hun tournees hebben hen een fanbasis opgeleverd waartoe Cibelle, Beirut and Balkan Beat Box gerekend mogen worden. Opnames van het Koçina Orkestar werd dankbaar als remixmateriaal gebruikt door onder andere Senor Coconut, Gaetano Fabri & Mercan Dede, Animal Collective, Cibelle en Buscemi.

Over de audio

Wie in de reguliere discografie het Koçani Orkestar op zoek gaat naar 'Dadeskere Ghili' kan lang bezig blijven. Deze track verscheen niet op de officiële releases van de band, maar wel op een promotie-cd die slechts in beperkte oplage geperst en verdeeld werd.
In 'Dadeskere Ghili' wisselen zuiver instrumentale en vocaal gestuurde passages elkaar af. Vooral in de instrumentale delen komt het schommelende van deze brassbandmuziek duidelijk aan bod, voornamelijk door de kleine versieringen, het samenspelen van alle blazers en de beverige saxofoonsolo halverwege het nummer. Wanneer de melodie wordt overgenomen door de zanger krijgt het nummer een oosters tintje, waarin de moslimachtergrond van de bandleden nooit ver weg is.

Meer over Koçani Orkestar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.