Oorspronkelijk afkomstig uit de grensstreek tussen Angola en Kongo, maar opererend vanuit Kinshasa, verenigt Konono N° 1 twee werelden. Aan de ene kant proberen ze met hun muziek met trance-percussie en tingelende duimpiano's contact te leggen met de overledenen, terwijl ze aan de andere kant er stevig invliegen met distortion, megafoons en zelf ontworpen versterking voor de duimpiano's. Hoewel de band meer dan 25 jaar geleden werd opgericht en enige tijd op non-actief heeft gestaan, verscheen in 2005 de cd 'Congotronics 1'. Dit album maakte van de band een internationale sensatie. De postrockgrootmeesters van Tortoise viel voor de Congolese elektro-akoestische trance en wilden de band als voorprogramma, maar visumproblemen beslisten anders. The Ex en Björk waren fortuinlijker in hun pogingen en namen Konono N° 1 mee op sleeptouw, waarmee meteen duidelijk werd dat de band (ook) zou scoren buiten de wereld van de wereldmuziek.

Over de audio

'Landu Mambu' laat horen tot welke trance Konono N° 1 live in staat is. Opvallend daarbij is dat de groep zich niet moet bedienen van eindeloos herhaalde melodietjes. Het hele nummer lang is het een komen en gaan van muzikanten, riffs en ritmes, waarbij de combinatie van verschillende duimpiano's, de percussie en de opruiende stemmen zorgen voor een een haast buitenaards geluid waar spacejazzicoon Sun Ra zo voor getekend zou hebben.
De muzikale trein van Konono N° 1 loopt meer dan dertien minuten door zonder vaart te minderen. Ook wanneer de duimpiano's even een pauze nemen vanaf 5'30" blijft de drive, zij het net iets zachter, aanwezig. Wanneer op 9'15" de melodische instrumenten dan weer bij komen krijgt de track een extra stuwing, waardoor het hypnotiserende effect nog vergroot wordt.
'Landu Mambu' komt uit de ep 'Live in Tokyo' die alleen in de Verenigde Staten uitgebracht werd.

Meer over Konono N° 1


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.