Kuupuu is een soloproject van de Finse Jonna Karanka (1978 Tampere). Naast een carrière in diverse psychedelische folkgroepen is ze sinds de vroege jaren van de eenentwintigste eeuw ook alleen actief met loops, tapes, speelgoed, keyboards, diverse effecten en stem. Met 'Lumen Thäden' verscheen de veertiende release van Kuupuu, sinds het titelloze debuut uit 2003. Deze eersteling verscheen als cd-r, een medium dat Karanka ook later nog gebruikte, net als cassettes, lp's en een ep, naast het reguliere cd-formaat. Jonnan Karanka is niet alleen muzikant: ze is ook actief bezig met film, video, fotografie, tekenen en schilderen.

Over de audio

Karanka put zich in 'Joella' niet uit in technische hoogstandjes: geen hi-tech klankmanipulaties, maar een ambachtelijke collage, geen dikke gelaagdheid, maar muziek waarbij de warmte van het geluid zelf het werk moet doen.
De track zet in met een geknipt stemgeluid. Door de regelmatige herhaling en de daarmee gepaard gaande knik ontstaat een ritmisch ostinaat. Hierboven komen andere stemmen zweven die al snel de zaak helemaal overnemen. Ook hier zorgt de plaats waar de stemmen geplakt worden voor een ritmische markering, maar in tegenstelling tot het begin zijn er hier nu twee, niet parallel lopende stemlagen aanwezig, waardoor de regelmatigheid van de herhaling verstoord wordt. Ook deze klanken krijgen het gezelschap van een nieuw geluid dat later het heft overneemt, namelijk een eenvoudig echoënde piano waar later zingende vrouwenstemmen bij komen. Daarna wordt het klankpallet nog een beetje opengetrokken met achterwaarts gespeelde klanken en natuurgeluiden, waarna de track neerlegt met stemmen, als van verknipt gregoriaans.

Meer over Kuupuu


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.