Anno 2007 is Lexxus Legal van de groep Pensée Nègre Brute (opgericht in februari 1999) één van de toonaangevende Congolese rappers en opereert hij vanuit de hoofdstad Kinshasa. Toch lagen de kaarten bij zijn geboorte niet meteen zo geschud dat dit zijn toekomst zou worden. Lexxus Legal werd geboren in een dropje van de Mumbastam, ver weg van beats, dj's en microfoons. Zijn instrument was de tamtam en hiphop kwam pas in zijn leven toen hij illegaal binnengesmokkelde tapes van NWA en Public Enemy te horen kreeg. Vanaf 1989 begon hij zelf teksten te schrijven en rap te promoten in scholen in Kinshasa.
In 2006 verscheen de ep 'Artiste Attitude' en werd hij door de Schaarbeekse mc Pitcho uitgenodigd om op te treden op Couleur Café. Omwille van visumproblemen diende zijn entree echter uitgesteld te worden tot de volgende editie van het festival.

Over de audio

Lexxus Legale springt liever voorzichtig om met het integreren van traditionele Afrikaanse elementen in zijn hiphopgeluid. De Congolese jongeren, vertrouwd met het Amerikaanse en Franse geluid, zijn volgens hem niet in één beweging te winnen voor echte Afrikaanse hiphop. Van die overtuiging is het titelnummer van de ep 'Artiste Attitude' doordrongen. De productie – die systematisch opgebouwd wordt – klinkt heel elektronisch en verraadt op het eerste gehoord weinig van haar Afrikaanse afkomst. Toch klinkt de muziek niet als een standaardproductie. Wie let op de basisloop en de melodische sample kan tegenwringende ritmes horen die 'Artiste Attitude' de nodige spanning meegeven om toch een eigen geluid te ontwikkelen.

Meer over Lexxus Legal (PNB)


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.