De black metal band Liturgy begon als een eenmansproject van Hunter Hunt-Hendrix, een zanger-gitarist uit Brooklyn, maar evolueerde naar het viertal dat nu de dienst uitmaakt: Hunt-Hendrix, gitarist Bernard Gann, bassist Tyler Dusenbury en drummer Greg Fox. Een eerste release verscheen in 2008 met de 12” ‘Immortal Life’, een jaar later gevolg door het album ‘Renihilation’. De opvolger ‘Aesthethica’ verschijnt in april 2011 op Thrill Jockey. 

 

Over de audio

Contrasten zijn de muziek van Liturgy niet vreemd. Door brede akkoorden tegen scherpe riffs uit te spelen, een consonante; vocale intro tegenover gekrijs en beukende passages tegenover zachtere momenten krijgt de muziek deze Amerikaanse band op ‘Aesthethica’ diepte en variatie. Technische complexiteit wordt door de groep niet geschuwd, maar staat nooit op zichzelf, iets wat in ‘Sun of Light’ duidelijk te horen is.

Bij aanvang zit de band in de brede akkoorden die later plaats maken voor een riff in een asymmetrische maatsoort (hier: 7 tellen i.p.v. de reguliere 8). Tussen deze twee polen wordt steeds afgewisseld, waarbij de brede passages verder uitgewerkt worden door de veranderende drumpartijen. Door de inzet van de krijsende vocalen, het spelen met dynamische contrasten en het uitwerken van het geluid (vooral in de zachtere passage met een versplinterd gitaargeluid dat steeds verder opgebouwd wordt qua gelaagdheid, niet qua volume) worden de terugkerende formules steeds in een andere context geplaatst.

 

In detail

00:00
Reeks van twaalf akkoorden
00:33
Riff van 7 tellen; eerst luid, vanaf 00:43 in een zachter, meer versplinterde klank
02:39
Zigzaggend stijgende formule
03:01
Reeks van twee akkoorden
03:12
Zigzaggend stijgende formule
03:43
Reeks van twee openakkoorden; drums steken tandje bij vanaf 03:56
04:05
Verwijzing naar de eerste akkoorden van het begin
04:15
Reeks van twee akkoorden
04:26
Stilstand: muziek blijft hangen
04:37
Zigzaggend stijgende formule; drums verleggen het accent van de basdrums naar de kleine trom op 04:52 en terug naar de basdrums op 05:10)
05:41
Reeks van twee akkoorden

Meer over Liturgy


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.