Lo Còr de la Plana is een vocaal ensemble uit Marseille dat tot doel heeft de Occitaanse populaire cultuur nieuw leven in te blazen. Twee jaar na de oprichting in 2001 verscheen een eerste album 'Es lo Titre', waarop de groep hoofdzakelijk opereert als kwintet. Aanvoerder is Manu Théron die ook actief is in de trio's Chin Na Na Poun en Gacha Empega. Daarmee is hij niet het enige lid van Lo Còr de la Plana dat het moeilijk heeft met muzikale monogamie: ook Denis Sampieri (Raspigaous) en Benjamin Novarino-Giana (Nux Vomica, Paroplapi) laten zich horen in andere bezettingen. Sebastien Spessa en Rodin Kaufmann vervolledigen het vijftal.
In 2007 verschijnt de tweede plaat van het ensemble: het schitterende 'Tant Deman', waarop nu ook Manuel Barthélemy, het zesde lid van de groep, vast te horen is. De kern van stemmen en percussie wordt bewaard, waardoor de groep trouw blijft aan haar wortels. De muziek is echter opmerkelijk consistenter en beter uitgewerkt dan op 'Es lo Titre'.

Over de audio

Wie zich wil vergewissen van de muzikale ambities van Lo Còr de la Plana kan zich best even rustig neerzetten voor het beluisteren van 'Bosin' en 'Rompe Bassas'. Beide stukken laten, op hun eigen manier, horen dat Manu Théron en zijn groep zich niet tevreden stellen met het uitvoeren van eenvoudige, volksachtige muziek, maar een muzikaliteit nastreven die meer dan eens uitmondt in complexe klankbeeld n structuren.
In het eerste nummer 'Bossin' valt op hoe de verschillende strofes op een eigen manier uitgewerkt worden. Daarnaast varieert de samenzang: nu eens is de groep verdeeld in overzichtelijke blokken, terwijl op andere momenten de zangers eerder individueel aangewend worden, waarbij ze virtuoos op elkaar inpikken.
'Rompe Bassas' (dat naadloos aansluit bij 'Bosin') kent dan weer geen vast strofe-refreinverloop, maar is opgebouwd uit een uitgebreide structuur die meer dan een minuut duurt en drie keer terugkeert, zij het de laatste maal in gewijzigde vorm. In dit spelen met een complexe en lange vorm maakt Lo Còr de la Plana duidelijk dat ze de Occitaanse cultuur niet zozeer willen conserveren, dan wel nieuw leven inblazen.

Meer over Lo Còr de la Plana


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.