Luthomania lijkt wel het begin van een grap: er was eens een Belg, een Chinees en een Marokkaan ... Dat de muziek die de drie (Philippe Malfeyt, Xia Hua en Abid El Bahri) hier laten horen niet geestig is, is nog gemakkelijk aan te nemen, maar dat die ook niet meteen exotisch klinkt is al wat opmerkelijker. Hoewel ze alle drie een luitachtig instrument bespelen, eigen aan hun geboorteplaats en zo verschillende culturen rechtsreeks met elkaar combineren, levert dat op hun tweede cd 'Itinérances' een opvallend natuurlijk en vanzelfsprekend klankbeeld op. Alsof het de normaalst zaak is slalommen het geluid en de composities van het Westen naar het Oosten en terug zonder ook maar ergens gezocht te klinken.
Xia Hua leerde het pipaspel van zijn vader en is afkomstig uit Peking. Hij kwam naar België om beiaard te studeren aan de Jef Denynschool in Mechelen waar hij in 1995 afstudeerde.
Abid El Bahri is afkomstig uit Marokko, maar kwam al op jeugdige leeftijd naar Brussel waar hij aan de Académie Royale des Beaux-Arts studeerde.
De Belgische luitspeler Philippe Malfeyt is grotendeels autodidact, maar behaalde wel zijn diploma als uitvoerend musicus aan het Royal College of Music in London. Momenteel is hij docent aan het Gents Conservatorium en aan het Lemmensinstituut in Leuven.

Over de audio

'Meeting' is een compositie van Abid El Bahri waarin de klank van de diverse luitachtige instrumenten mooi te onderscheiden is. Hoewel het stuk heel gevarieerd is, is het ook betrekkelijk eenvoudig, maar niet gratuit. Wie wil weten waar El Bahri en zijn kompanen naar toe willen krijgt niet alles meteen cadeau. De muziek plooit slechts langzaam open en zal het ongeduld van luisteraars uit de "hap-slik-weg" cultuur danig op de proef stellen. Wie de hele weg met de vier muzikanten aflegt, zal meegevoerd worden door één thema dat op verschillende momenten en in verschillende gedaantes terugkeert. Van de vrije inleiding over een meditatie op het thema naar het golvend slotdeel waarin het thema fragmentarisch opduikt in de harmonicasolo. Tegen dan is het tempo zodanig opgevoerd dat wanneer het de laatste keer er nog eens uitgesmeten wordt op het einde, het voorbij is voor de luisteraar er erg in heeft. Hoofdtelefoon en geduld zijn onontbeerlijk!
Abid El Bahri (ud, basud, hajhouj); Xia Hua (pipa); Philippe Malfeyt (luit, theorbe, ud, colascione); Olivier Poumay (harmonica).

Meer over Luthomania


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.