De zanger, udspeler en componist Marcel Khalifé werd geboren in 1950 in Libanon. Hij studeerde ud aan de het conservatorium van Beirut en gaf er in de eerste helft van de jaren '70 les. In 1972 richtte hij in zijn geboortedorp een groep op waarmee hij het muzikale erfgoed van zijn streek nieuw leven wilde inblazen. Khalifé blijft tot op vandaag sterk verbonden met zijn traditionele culturele wortels, ondermeer door het samenwerken met Arabische dichters, in het bijzonder met de Palestijn Mahmoud Darwish.
Het respect voor zijn eigen cultuur zorgt er niet voor dat Khalifé de deur sluit voor muzikanten en mensen uit andere culturen. Algemene humanitaire waarden en wederzijds begrip zijn voor hem sleutelbegrippen en in 2005 werd hij voor zijn inspanningen op deze gebieden beloond met de titel Unesco Artist For Peace.
Marcel Khalifé is momenteel vooral bekend als up-virtuoos, maar daarnaast schrijft hij ook muziek voor dansvoorstellingen, soundtracks en symfonische orkesten.

Over de audio

Het tweede deel van 'Taqasim' vertrekt vanuit een solopassage van Khalifé die gebaseerd is op een duidelijke melodie die enkele keren na elkaar terugkomt: soms op een andere toonhoogte, soms letterlijk herhaald. Verder werkend op dit thema zet Khalifé de compositie in gang tot bassist Peter Herbert een soloplaats krijgt. Wanneer drie minuten ver in de track de ud terug verschijnt begint er een ketting van elkaar opvolgende melodieën, ritmische drives (met hulp van Khalifé's zoon Bachar op percussie) en samenspelvormen. Nu eens zitten bas en ud samen in een riff, vervolgens is Herbert begeleiding voor Khalifé of spelen ze contrapuntische, gelijkwaardige partijen.
Opvallende momenten zijn er vanaf minuut vier, wanneer Khalifé's ud tot drie maal boven elkaar gestapeld wordt of rond zes minuten wanneer er een prachtige, subtiele tempoverandering plaatsgrijpt.
Door het hele nummer blijft de menselijkheid van Khalifé hoorbaar: techniek is ondergeschikt aan de melodie en de leider van het trio is niet te beroerd om ook zijn collega's aan het woord te laten.

Meer over Marcel Khalifé


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.