Mountains is het duo Koen Holtkamp en Brendon Anderegg en ontstond oorspronkelijk als een project dat zich focuste op live-uitvoeringen. Geen vanzelfsprekende keuze, gelet op de delicate verfijning die op hun eerste, titelloze cd te horen is. Met akoestische en elektrische gitaar, piano, cello, accordeon, synthesizer, veldopnames, elektronica, computer en losse voorwerpen bouwt Mountains traag aan lang durende tracks (15 minuten is eerder regel dan uitzondering). Samen runnen Holtkamp en Anderegg het in New York gelokaliseerde label Apestaartje, waar naast 'Mountains' ook werk verscheen van andere projecten waarbij de twee, los van elkaar, betrokken zijn. Zo is Holtkamp actief met Aero, N/a en Silent Partner en opereert Anderegg ook onder eigen naam.

Over de audio

Dat Mountains niet het duo van de grote schokken en de onthutsende contrasten is, wordt in 'Blown Glass Typewriter' snel duidelijk. Met iets meer dan 5 minuten is deze track veruit de kortste van de cd, maar door de haast idyllische klankenpracht schuift de muziek voorbij voor de luisteraar kan beseffen dat er meer dan 300 seconden gepasseerd zijn.
De gitaar schuifelt door de haag van andere klanken als een bedeesde variant van Alice in Wonderland. Begrijpelijk, want de gestapelde hapergeluiden vormen dan ook een prachtig decor om even bij stil te staan. Vooral omdat ze elk hun eigen ritme en metrum hebben, waardoor het combineren van de verschillende lagen het tijdsbesef helemaal uitschakelt. Idem voor de zoete bastonen en de het zachtjes tikken dat geleidelijk overgaat in knetteren. Al deze fijne details samen bieden Mountains de ideale gelegenheid om rond de akoestische gitaar een onregelmatige tunnel (of is het een wolk?) te weven. Door nu eens het ene, dan weer het andere naar voor te halen wordt de begeleiding bovendien onregelmatig van samenstelling en verandert het geluid continu van uitzicht en aanvoelen.

Meer over Mountains


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.