Mouse on Mars wordt gevormd door het Duitse elektronicaduo Andi Toma en Jan St. Werner, respectievelijk afkomstig uit Keulen en Dusseldorf. Over het ontstaan van de 'band' heerst enige amusante onduidelijkheid. Naargelang de geciteerde bron ontstaat Mouse on Mars wanneer Toma en Werner elkaar ontmoeten op een deathmetal optreden, dan wel in een winkel voor natuurvoeding. De enige unanimiteit die hieromtrent heerst, is die dat het allemaal geschiedde in 1993. Een jaar later verschijnt de ep 'Frosch', gevolgd door 'Vulvaland', het eerste album. Reeds twee jaar later volgt een heruitgave van deze cd en wel via American Recordings van Rick Rubin (Aerosmith, Beasty Boys, Nine Inch Nails, Rage Against the Machine, System of a Down e.v.a.). Het tweede album, 'Iaora Tahiti', komt in de top 20 van Melody Maker terecht, maar verdere tekenen van doorbraak naar de mainstream blijven uit. De volgende albums bevestigen wel hun reputatie in de (elektronische) underground.
Mouse on Mars mag dan geen stadionact geworden zijn, onderscheidingen uit de muziekwereld komen er wel wanneer Mouse on Mars in 1999 een prijs ontvangt op het Linz Electronica Festival en de Duitse radio-onderscheiding 'Eins Live Krone fuer Innovation' voor muzikale innovatie. Daarnaast werden Werner en Toma ook geëngageerd als lectoren door het Technisch Instituut van Aken, meerbepaald bij de faculteit Design en Visuele Communicatie.

Over de audio

'Inocular' is niet op een reguliere Mouse on Mars cd of compilaties terug te vinden en alleen verkrijgbaar op de Mind the Gap 50 verzamelaar, gratis bij de nieuwste editie van het tijdschrift Gonzo Circus.

Peter Deschamps (Gonzo Circus) over 'Inocular':
Heeft Mouse On Mars negen levens? Hebben Jan St. Werner (ook bekend onder zijn soloproject Lithops) en Andi Thomas het eeuwige leven? Vervellen ze op 'Inocular' als een sissende slang? Het lijkt er haast op, want er ligt een wereld van verschil tussen 'Schunkel' hun slome interpretatie van spacedub en het antiritmische dansbare 'Inocular'. Er gaapt dan ook een volle periode van negen jaar tussen beide nummers. Negen jaar waarin Mouse On Mars zichzelf bleef vervellen en vernieuwen. Dat Mouse on Mars op de jubileumeditie van de cd-sampler Mind the Gap staat hoeft geen verrassing te zijn. De groep stond al viermaal op de cd-sampler en vulde evenveel keer de kolommen van het blad Gonzo (Circus). Niet uitzonderlijk, want de Duitsers zijn een inspiratiebron, onvervalste vernieuwers en onstopbare creatievelingen. Luister naar 'Inocular' en hoor hoe het nummer zich ontwikkelt: een verwrongen geluid wordt in een loop gebracht, wordt een tegendraads ritme dat snelheid neemt om dan pas volledig tot ontplooiing komt om ei zo na zichzelf uit de sporen te hijsen en naast zijn eigen schoenen te lopen. Muziek voor mensen met drie universitaire diploma's en minstens evenveel postopleidingen of gewoon uitstekende dansmuziek?

Gonzo Circus op Kwadratuur.be

Meer over Mouse on Mars


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.