Bij het horen van de locatie Mexico zal de gemiddelde zonneklopper niet meteen aan elektronische muziek denken. Voor fans van het Leaf label zou dit best wel eens anders kunnen liggen, want 'Utopia' is reeds de vijfde release van Fernando Corona (Murcof) op dit label, zij het pas zijn tweede full-cd. Corona werd geboren in 1970 in Tijuana, maar bracht het grootste deel van zijn leven door in het rustigere Ensenada. Midden 2000 keerde hij terug naar zijn geboortestad waar hij als producer met plaatselijke bands werkte, maar ook remixen maakt van o.a. het Kronos Quartet en Miles Davis, naast op maat gesneden muziek voor films en videospelletjes.
Deze uitgebreide werkradius wordt weerspiegeld in zijn muziek die leentjebuur speelt bij zowel de minimalistische techno, de fijnere elektronicawaren als bij de klassieke orkest- en stemklanken.

Over de audio

Wie 'Ulysses' wenst te beluisteren houdt er beter rekening mee dat die gedurende 10 minuten even afscheid neemt van de wereld rondom zich: gasvuur uit, huisgenoten buiten jagen, tv af en vooral het hoofd leeg maken. Met samples van klassieke instrumenten en stemmen, gemillimeterde elektronica en diepe beats gaat Murcof 10 minuten door zonder een climax te bereiken. Dit moet ook niet, want de onhoudbare spanning die over het hele stuk hangt, maakt elke euforische uitspatting overbodig. Mysterieus, spookachtig, dreigend, ritueel en romantisch tegelijkertijd ontvouwt 'Ulysses' zich alsof de luisteraar bij de geboorte van de muziek aanwezig is. Murcof werkt alles af met kleine details en het manipuleren van het basismateriaal zodat de zoeker naar details constante prikkels krijgt en zal moeten vaststellen dat 'Ulysses' na 10 minuten 'al' gedaan is. Hoofdtelefoon noodzakelijk.

Meer over Murcof


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.