Nee, Labyala Nosfell voelde zich als kind niet helemaal op zijn gemak. Naar eigen zeggen was er tijdens zijn jaren op de middelbare school altijd wel iemand die hem liever niet in de groep wilde, wegens te bizar. Jaren later is Nosfells "bizarre" wereldje een plaats die door steeds meer muziekliefhebbers wordt bezocht. Het gaat dan bij hem heel concreet om de planeet Klokochazia, waar de uit de Parijse voorsteden afkomstige muzikant door de jaren hen zijn eigen universum heeft opgebouwd, inclusief een eigen taal, het Klokobetz.
Zijn eersteling, 'pomaïe Klokochazia balek' verscheen in 2004 in eigen beheer, voorzien van een woordenlijst voor diegenen die zich het Klokobetz eigen wilden maken. Een jaar later zorgt het label V2 voor een wijder verspreide release van 'pomaïe Klokochazia balek', deze keer wel zonder snelcursus Klokobetz. En zo kan het brede publiek kennismaken met Nosfells muziek die klassieke songs op een heel eigen manier verpakt. Cello's (van Pierre Le Bourgeois) percussie en vooral Nosfells flexibele stem geven de muziek, ondanks alle traditionele kenmerken, een heel eigen klank. Vooral de contrasten tussen de hoge falsetstem en de ruwere vocalen enerzijds en de mond- en keelpercussie en het reguliere zingen anderzijds zorgen ervoor dat Labyala Nosfell niet in de poel van de klassieke singer-songwriters vist.

Over de audio

'Saünipul' bevat heel wat alle elementen die Nosfell tot Nosfell maken: een duidelijke strofe-refreinstructuur, een vinnige drive in de akoestische gitaar, een passage in het Klokobetz en een verscheidenheid aan stemgeluiden. Van bij het begin pakt hij uit met zijn vocale technieken: de keelpercussie klinkt als een stel Indische tabla's terwijl de lange tonen van de hoge falsetstem een dunne laag mist over de muziek draperen. Vanaf 1'34" is hij dan te horen als lijzige hijger en op 3'12" haalt Nosfell een tweede falsetstem boven die meezingt met de stem in het "gewone" register. Achttien seconden later is Nosfell in niet minder dan drie lagen te horen: de hoge en de gewone zangstem hebben dan het gezelschap gekregen van de hoge mist die het begin van het nummer met een mysterieuze waas omgaf.

Meer over Nosfell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.