Gelet op de ritmische precisie waarmee Radian te werk gaat, kan het niet verbazen dat het eerste live-verschijning van dit Oostenrijkse drietal pas een jaar na de oprichting in 1996 plaatsvond. De delicate mengeling van akoestische en elektronische klanken die Martin Brandlmayr (d, vib, elektr, computer), Stefan NĂ©meth (synth, g, computer) en bassist John Norman brengen, leent zich immers niet meteen tot snel iets in elkaar boksen. Op hun eerste release was het echter niet zo lang wachten, want niet lang na het eerste optreden verscheen een titelloze ep, gevolg door de eerste fullcd 'TG11' in 2000. Twee jaar later reisde het trio af naar Chicago om op te nemen met producer John McEntire (o.a. Tortoise) voor het eveneens daar gesitueerde Thrill Jockey label met het album 'rec.extern' als resultaat. Het huwelijk hield stand, want in 2004 werd met dezelfde formule ook 'Juxtaposition' opgenomen. Hoewel toegankelijker en ritmisch en duidelijker dan zijn voorganger is ook deze cd een toonbeeld van het oor voor detail, opbouw en kleur dat de Oostenrijkers bezitten.

Over de audio

Niets is wat het lijkt in 'Shift'. Door het sterk homogene geluid van abstracte elektronica, akoestische drum en summier gebruikte gitaar en bas vervaagt de grens tussen het akoestische en het elektronische. Als door een fijne zeef komen de verschillende ritmische patronen elkaar vrevoegen. Wie goed luistert zal horend dat het strakke repetitieve en het naadloos op elkaar passen hier zelden aan de orde is. De muziek wringt tegen en blijkbaar met veel plezier.
En dan die opbouw! Na goed een halve minuut nemen de heren van Radian al gas terug, waardoor de muziek zich zo inhoudt dat het lijkt alsof die maar net in balans blijft en juist niet voorover valt. En dan, heel geniepig, worden er systematisch hogere, krassende tonen ingevoegd die geleidelijk samenklonteren tot een dissonante samenklank, van waaruit het nummer dan uiteindelijk echt gaat opbouwen, inclusief een duidelijk drumpatroon. Hier houdt echter het traditioneel doen van Radian al weer op, want net nadat ze schijnbaar de laatste rechte lijn naar een stuwende climax hebben ingezet, gaat de stekker er alweer uit en eindigt 'Shift' als zachte wind op een desolate vlakte.

Meer over Radian


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.