De Amerikaanse pianist (1935) Ran Blake heeft iets met vocalisten, Amerikaanse blues en gospel, moderne "klassieke" muziek, film noir (vooral 'The Spiral Staircase', een film die hij naar eigen zeggen achttien keer in twintig dagen tijd zag) en grote dynamische contrasten. In 1957 begint hij samen te werken met zangeres Jeanne Lee wat vier jaar later resulteert in Blake's eerste album 'The Newest Sound Around'. De duoformule zou (naast zijn solowerk) een favoriet samenwerkingsverband voor Blake blijven en opnames opleveren met heel uiteenlopende muzikanten als Clifford Jordan, Enrico Rava en Anthony Braxton.
Vanaf 1967 is Blake als leraar verbonden aan het New England Conservatory of Music in Boston waar hij gedurende een carrière van meerdere decennia mentor wordt van ondermeer John Medeski, Don Byron en Matthew Shipp.
Blake's soloplaat 'Driftwoords' (2009) is de opvolger van 'All That is Tied' uit 2006, een album dat hem een onderscheiding opleverde in de Pinguin Guide to Jazz en een plaats in diverse eindejaarslijstjes.

Over de audio

Met 'There's Been a Change' duikt Blake in de gospelmuziek van de Pinksterbeweging, een religieuze stroming die hij leerde kennen in zijn jeugdjaren. De song is een compositie van Huber Powell, verbonden aan I.L. Jefferson's Trinity Church of God in Christ (North Hartford, Connecticut).
In de melodie, de samenklanken en de intensiteit is de herkomst van het nummer duidelijk te horen, al filtert Blake het materiaal wel door zijn eigen muzikale wereld. Dissonantie, harde aanslagen en verbrokkelde ritmes verraden een belangstelling voor de muziek van Monk en moderne klassieke muziek. Ook de grote contrasten waar de pianist zo graag mee speelt zijn overvloedig aanwezig: dynamisch (lang naklinkende tonen versus kunstmatig afgeblokte klanken), qua aanslag (daverende inzetten tegenover zacht ingeleide akkoorden) en wat betreft dynamiek. Vooral rond de halve minuut is te horen in welke extremen Blake de muziek trekt, dit echter zonder dat er onnatuurlijke breuken ontstaan. Alle tegenstellingen en uitersten krijgen in de wereld van Blake een eigen plaats, waardoor het geheel heel vanzelfsprekend wordt.

Meer over Ran Blake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.