Het avontuur dat Spunk heet begon in 1995 met vier dames die op ontdekkingstocht trokken door alles wat ze muzikaal interessant vonden. En dat kon heel wat zijn, gelet op de totaal uiteenlopende achtergronden van de vier: van klassiek over jazz, noise en pop tot techno. Het was een verhaal dat al vaker gehoord werd, maar Spunk eindigde niet als het zoveelste hobbyclubje. Vier jaar na de formatie van het collectief verscheen de cd 'Det Eneste Jeg Vet er at Det Ikke er en Støvsuger', waarvan de tracks in 2001 geremixt werd tot 'Filtered Through Friends'. Nieuw werk verscheen een jaar later met het album 'Den øverste Toppen av en Blåmalt Flaggstang' en in 2005 zag 'En Aldeles Forferdelig Sykdom' ("een absoluut verschrikkelijke ziekte") het levenslicht. Alle platen verschenen op het gereputeerde label Rune Grammofon, thuishaven van Supersilent, de meesters van de verstilde improvisatiekunst. Gelet op de uitgepuurde klankkwaliteit en de mooi opgebouwde stukken is dit de juiste plaats voor een superkwartet als Spunk.
Buiten op cd was Spunk ook te horen in jazz- en technoclubs, concertzalen, kerken, winkelcentra, scholen en musea en verzorgden de vier muziek voor theater- en dansproducties.
Kristin Andersen (tp, fl); Lene Grenager (c); Maja Solveig Kjelstrup Ratkje (voc, elektr); Hilde Sofie Tafjord (hn, elektr).

Over de audio

Pers het geluid van trompet, cello, elektronica, vrouwenstemmen, fluit en hoorn (althans, dat staat er op de site van Spunk vermeld) samen, bespeel de blazers op alle (on)mogelijke manieren, laat de stemmen sirenenzoet zingen, metalachtig krijsen of allerlei mondgeluiden maken en laat de argeloze luisteraar dan raden wat hij of zij hoort. Zo ongeveer lijken de dames van Spunk tewerk te gaan. en wat meer is, ze weten met hun ondefinieerbare geluiden en verbasteringen muziek te maken die adembenemend mooi is om te beluisteren, spannend om te volgen en verleidelijk om keer op keer opnieuw op te zetten. Van de ene situatie gaan ze over in de andere, waarbij de verbeelding van de luisteraar onophoudelijk geprikkeld wordt.

Meer over Spunk


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.