Tartit is een Toeareggroep afkomstig uit de streek rond Timbuktu, Mali. In een vluchtelingenkamp tijdens de Toearegopstand in de jaren negentig besloten deze vijf vrouwen en vier mannen Tartit op te richten. Het woord Tartit betekent 'unie' en de teksten gaan dan ook over liefde, vrede, ballingschap en politiek engagement. De vrouwen van Tartit worden door de VN erkend als een organisatie die de Toearegcultuur bewaart en verspreid. Ze spelen hypnotiserende woestijnmuziek die gebaseerd is op cyclische ritmes en indrukwekkende zangtechnieken. Enkel de vrouwen hanteren de tinde drums en de heren bespelen de (elektrische) snaarinstrumenten zoals de tehardent luit en de imzad viool. In de Toearegcultuur wordt de vrouw gezien als een bron van innerlijke rust, terwijl de man dat niet is. En gelijk hebben ze!

Over de audio

'Ansari' is gebouwd rond de zangmelodie. Een hese mannenstem zingt een frase die unisono wordt meegespeeld op de elektrische gitaar wat het geheel een erg bluesy karakter geeft. Vervolgens geven de vrouwen een eerste antwoord. Dat antwoord wordt daarna herhaald in het hoog waarna de vrouwen het tempo opdrijven met handgeklap. Deze uiterst ritmische omgeving is de perfecte achtergrond voor een gitaarsolo die charmeert door zijn typisch Afrikaanse bluesklank en –motiefjes. Gillende vrouwen brengen de broeierige sfeer van Mali helemaal tot leven.
De begeleiding is sober, maar effectief. Een gitaar slaat erg subtiel tegentijden aan en zorgt eigenlijk alleen voor meer ritmiek. De bas is even spaarzaam met zijn noten. Tijdens de samenzang van de vrouwen valt hij helemaal weg en enkel in de solo speelt hij samen met de rustig huppelende percussie mee.

Meer over Tartit


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.