Tefa is de belangrijkste vertegenwoordigster van de Sarandra die beschouwd wordt als het toppunt van de zangkunst van de Antanosy-cultuur. Deze zang is bovendien het geheugen van de Antanosy en draagt zo de geschiedenis van een volk in zich.
Het schrille timbre van de uit Madagascar afkomstige zangeres graaft zich in een diep gevoel van nostalgie en lijden dat vergelijkingen oproept met de cante flamenco in, gevoed met de culturele diversiteit van het Afrikaanse eiland. Ze laat zich vaak begeleiden door vrouwen die een soort van traditionele xylofoon bespelen en een polyritmische, tribale trance oproepen.

Over de audio

Tefa begint met een felle stem aan een parlando waar enkel uit de intonatie de ernst en verontwaardiging spreken. De Sarandra is een lied, een kreet of een zachte smeekbede die voornamelijk gefundeerd is in de traditionele begrafenissen. Het roept de banden tussen doden en leven aan en geeft geaffecteerde commentaar op onrecht. Kenmerkend is ook de intense, oprechte pathos die van de zangeres uitgaat. Madame Tefa heeft door de kracht en intensiteit van haar stem geen begeleiding nodig. Messcherp boort het gekwelde geluid zich een baan naar de ziel van de luisteraar. De melismatische zang zindert door de verstilde ruimte. Met mini-intervallen en dynamische uitbarstingen houdt Tefa elke seconde in de tang.

Meer over Tefa


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.