Dankzij vocaal ensembles als Tempus Fugit blijven de christelijke a capella gezangen van Corsica voortleven: niet opgesloten in een museum, maar levend, hoor- en voelbaar in concertsituaties en op cd ('Nebbiu', 2003). De groep ontstond als een kwintet met Benoît Flori, Hervé Muglioni, Paul Giuntini, Patrick Vignoli en Eric Natali. Gaandeweg werd de bezetting uitgebreid. Flori verliet de groep, maar met de komst van bassen Sebastien Bonetti, Louis Fanuchi en Benoit Pelerin is het vijftal anno 2007 een septet geworden. Het ensemble is voor het eerst in België te horen in november 2007.

Over de audio

De Corsicaanse religieuze muziek haalt haar zeggingskracht niet uit complexe polyfonie, noch uit een cerebrale soberheid. Ze spreekt de luisteraar heel direct aan door een indrukwekkende sound die gedragen wordt door klassieke akkoorden die dreunen als een kerkorgel.
De afwisseling tussen de solistische voorzanger en het voltallige ensemble is een vaak terugkerend principe dat ook in het gregoriaans terug te horen is. In tegenstelling tot het eenstemmige gregoriaans antwoordt het koor in de Corsicaanse muziek vaak in massieve samenklanken. Zo ook in het 'Veni Sancte Spiritus', waarbij de zangers in blok geleidelijk aan omhoog schuiven. Letterlijk, want de overgang van het ene naar het andere akkoord wordt meer dan eens met een goed getimede glissando gerealiseerd, wat de muziek een extra exotisch randje geeft.

Meer over Tempus Fugit


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.