Doorheen de geschiedenis van The Cosmosamatics lopen twee rode draden. De ene is de ondertussen bijna 78-jarige saxofonist en Engelse hoorn speler Sonny Simmons en de andere de saxofonist en klarinettist Michael Marcus. Beide zijn er vanaf het oprichten van de groep in 2000 bij en namen samen met diverse collega’s 8 albums op. Het titelloze debuut uit 2001 werd gerealiseerd als septet, terwijl de vierde plaat (‘Three’ uit 2004) met een trio opgenomen werd.

Doorgaans zijn The Cosmosamatics een kwartet, zo ook op hun meest recente cd: ‘Free Within the Law’, uitgekomen in 2008 op NotTwo. Hier worden Simmons en Marcus bijgestaan door bassist Peter Herbert en drummer Art Lewis op drums, die zo in de voetsporen treden van illustere collega’s als William Parker, Tarus Mateen, Jay Rosen en Andrew Cyrille. Rosen heeft ondertussen terug de rangen vervoegd en vormt nu samen met bassist Rashaan Carter de ritmetandem voor Simmons en Marcus.

 

Over de audio

‘Janet’s Mood’ is een compositie van Sonny Simmons die heel ingenieus gebruik maakt van een motief dat op verschillende manieren ingevuld wordt. Na een intro van de bas verschijnt de basisversie van het motief: een reeks van 4 noten die herhaald wordt met hier en daar een kleine aanpassing (ofwel de hele reeks wat lager ofwel een noot die verandert). Vanaf 1:19 wordt de basis gereduceerd tot een snel stijgende beweging die later een dalend slot krijgt. Op 1:40 verschijnt het motief in een derde gedaante: gereduceerd tot drie stijgende noten.

Hierna volgen solo’s Van Simmons en Marcus die allebei te horen zijn op een vrij bewegende bas-drum begeleiding. Simmons speelt uitgesproken zangerig en denkt breed, waardoor het metrisch vrije van de muziek beklemtoond wordt. Ook Marcus begint melodisch, maar wordt al snel beweeglijker. In zijn solo duiken geregeld verwijzingen op naar het thema (5:05 of vanaf 5:44).

Tot slot wordt het verwerken van het basismotief nog eens herhaald: de versie met vier noten (6:04), de versie met de stijgende en later ook dalende beweging (6:44) en de tot drie noten gereduceerde versie (7:05).

 

Meer over The Cosmosamatics


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.