Een groepje vormen hoeft helemaal geen aangelegenheid voor de repetitieruimte meer te zijn. Met veel (digitaal) knip- en plakwerk bewijzen de vier heren van The Earlies al enige tijd dat musiceren gerust van op afstand van mekaar en achter de computer kan gebeuren. Doordat deze virtueel ontstane band haar muzikale ideeën en invloeden in de juiste verhoudingen heeft gekanaliseerd, is ze tot een mooie verzameling nummers gekomen en ook live naar mekaar toegegroeid. De eindelijk verschenen debuutplaat 'These Were the Earlies' is een allegaartje van voordien zelf uitgebrachte singles en ep's en komt, ondanks het erg bonte en verknipte karakter, mooi homogeen over. Een combinatie van (geleende) invloeden uit de rock'n'roll, live ingespeelde partijen en vervormde samples vormt een bonte puzzel van slepende, maar toch ritmische popnummers. Zo bevat dit schijfje een haast permanente spanningslijn die fijn naar hoogte- en dieptepunten toe werkt. Verder doet deze band zijn naam alle eer aan, door een heerlijk retrogevoel in de plaat te verwerken waardoor voortdurend toegeëigende invloeden in te bespeuren vallen.

Over de audio

Één van die onverwijlde hoogtepunten is het ritmische 'Morning Wonder', dat als middelpunt van deze erg eclectische plaat heerlijk in de dansbenen kruipt. Ondanks de vele details die ook dit nummer weer bevat, is een mooie verhaallijn te volgen die subtiel leidt naar een fijne climax. Zo lijken alle verschillende partijen samen te smelten tot één sacraal geheel met een verheerlijkende lofzang die het begrip 'religie' een moderne dimensie geeft.

Dankzij een mooie, profane samenzang doet deze track al meteen denken aan flower power hippiecommunes, wat voor een vrolijke noot zorgt. "Mother Mary and the morning wonder / take me home" wordt als een steeds wederkerende mantra herhaald. Een vlotte triphop die opgefleurd is met wat sitarachtige samples ademt verder ook dezelfde harmonieuze sfeer uit. Als een wervelend rad draaien korte gitaarloops om mekaar om gezamenlijk uit te groeien tot een krachtige, ritmische cadans. Zo groeit 'Morning Wonder' langzaam maar zeker naar een openbarend mirakel toe. Wanneer na enkele minuten plots een nieuwe, zweverige elektronische basdimensie wordt toegevoegd aan deze lofzang en live drumwerk voor vuurwerk zorgt, is de climax compleet. Lang hoeft deze verheerlijking overigens niet te duren. Door steevast alle partijen te ontmantelen en langzaam maar zeker terug te vallen naar de basis van dit nummer, deint het op een mooie manier uit. Enkel de zinsnede "Take me home" blijft heerlijk nazinderen en doet net oproepen om 'Morning Wonder' niet aan zijn lot over te laten, maar zeker nog eens te beluisteren.

Meer over The Earlies


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.