De geschiedenis van The Faint kan bezwaarlijk een rechte lijn genoemd worden, niet qua bezetting en zeker niet qua muzikale output. Bij het ontstaan in 1994 maakten (van de huidige bezetting) alleen Clark en Todd Baechle en Joel Petersen deel uit van de groep die lo-fi pop en easy listening combineerden met een punkrock attitude. Tegen het verschijnen van de eerste cd 'Media' (1998) was de band al opgeschoven richting new wave pop. Met de komst van Jacob Thiele kwamen de keyboards meer aan de orde en dat laat zich horen op 'Blank Wave Arcade': de new wave wordt ingeruild voor dancebeats, Thiele's keyboards en een '80s getint geluid. Voor de opvolger 'Danse Macabre' (2001) werd gitarist Dapose aan de line up toegevoegd en diens death metal roots kleurden het geluid van The Faint iets donkerder.
Na drie jaar stilte (met uitzondering van een 12" en een remixalbum van 'Danse Macabre' waarvoor o.a. Photek en Paul Oakenfold tracks leverden) is de band er in 2004 terug met 'Wet From Birth'.

Over de audio

Met 'Wet From Birth' verloochent The Faint het verleden niet. Echte dancebeats mogen er dan niet zijn, aan een donker electro/new wave-geluid met '80s trekjes, keyboards en uptempo pop is niet meteen gebrek. 'Southern Belles in London Sing' wordt daarenboven nog eens verrijkt met strijkers en een vrouwenkoortje, wat de track aardig richting symfonische-new-wave-elektropop stuurt, inclusief plopperende bas en monotone zangstem. Zonder grote vindingrijkheid boven te halen, slagen de heren er in om de track qua arrangement net genoeg te laten variƫren. Het eindresultaat is een donker, catchy en mooi uitgewerkt nummer, rijkelijk en sober tegelijkertijd.

Meer over The Faint


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.