Theo Parrish (Washington, 1972) is een man die muziek eet, drinkt en ademt. In zijn veelzijdige dj-sets, waarin hij op energieke wijze zijn brede visie geeft op zwarte muziek door de jaren heen, laat hij zien hoe het vak van platendraaier eruit kan zien als men er hart en ziel in steekt. Internationaal verwierf de man in de eerste plaats echter faam als muzikant. Zijn naam is wat dat betreft gevestigd sinds hij naar Detroit verhuisde en er zijn eigen label Sound Signature opzette. Op de bijna twintig 12"es die de afgelopen jaren op het label uitkwamen, vind je zijn grootste kunststukjes en is de ontwikkeling van zijn unieke, ruwe geluid te horen. Ook het album 'Parallel Dimensions' verscheen oorspronkelijk op dit label, in het jaar 2000. 'Nefarious Stranger', hiervan afkomstig, is dus al een wat oudere track en daarmee een aardige momentopname.

Over de audio

Een gemiddelde track van Theo Parrish duurt een klein kwartier. Die tijdsduur is zo groot om de zorgvuldige opbouw tot zijn recht te laten komen en de luisteraar mee te slepen in vervreemdende, op het eerste gehoor soms minder toegankelijke grooves. 'Nefarious Stranger' is met zijn 5 minuten voor Parrish-begrippen eerder als interlude te beschouwen. Dat wil echter niet zeggen dat het geen volwaardige track is. Op het eerste gehoor lijkt er weinig te gebeuren, maar juist doordat het melodische aspect hier het ondergeschoven kindje is, wordt je gedwongen te blijven letten op wat er omheen plaatsvindt.
Hoewel Theo Parrish veel werkt met samples van jazzinstrumenten, valt dat door de manier waarop hij ze gebruikt nauwelijks op en is er sprake van een curieus, ritmisch klanklandschap. De blaasinstrumenten doen in deze track bijvoorbeeld eerder denken aan claxons in een drukke stad. De leadmelodie – voor zover daar sprake van is – is samengesteld met ruw vervormde klanken die waarschijnlijk ooit uit een rhodespiano kwamen, maar zeker weten doe je het niet.

Meer over Theo Parrish


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.