Gelet op de precisie waarmee het Amerikaanse Tin Hat Trio musiceert kan het niet verbazen dat de musici een klassieke achterrond hebben. Rob Burger studeerde piano aan de befaamde Julliard School, violiste Carla Kihlstedt kreeg haar opleiding aan het Oberlin Conservatory en voor gitarist Mark Orton waren Peabody Conservatory en de Hart School of Music de plaatsen waar hij compositielessen volgde.
De lijst van muzikanten waarmee de drie afzonderlijk of als het Trio samenwerkten, is bijzonder indrukwekkend te noemen. Kihlstedt was reeds te horen aan de zijde van John Zorn, Roscoe Mitchell en Eugene Chadbourne, terwijl Orton het gezelschap opzocht van o.a. ook John Zorn, Bill Frisell en de Lounge Lizards. Bovendien was hij als professioneel geluidstechnicus twee jaar werkzaam in de legendarische New Yorkse club Knitting Factory. Burger van zijn kant is ongetwijfeld de muzikant met het breedste adressenbestand, dat loopt van legenden van de jazz (Max Roach en Archie Stepp) over de moderne New Yorkse generatie van Bill Frisell, Joey Baron of Don Byron tot een dj-bekendheid als Mix Master Mike.
In 1999 verscheen 'Memory is an Elephant' de eerste cd van het Trio. Hierop kregen de drie medewerking van Mr. Bungle-leden Mike Patton en Trevor Dunn: gelet op de stevige complexiteit die de muziek van Mr. Bungle kenmerkt, geen vanzelfsprekende combinatie. Voor het tweede album 'Helium' (2000) werd een beroep(je) gedaan op Tom Waits en op 'The Rodeo Eroded' uit 2002 is countrylegende Willie Nelson te horen naast Jon Fishman van de Amerikaanse jamband Phish en Billy Martin van het jazz/groove trio Medeski, Martin & Wood.
Voor 'Book of Silk', de vierde cd van het Tin Hat Trio, werden weer enkele andere gasten uitgenodigd, waarvan vooral dé buiten-klassieke harpiste Zeena Parkins en tubaspeler Bryan Smith regelmatig te horen zijn.

Over de audio

Net als de rest van de cd 'Book of Silk' baadt 'The Clandestine Adventures of Ms. Merz' in een sfeer van zijdezachte strelingen, nostalgische mijmeringen en de romantiek van grootstadse studentenkamertjes. Wie zich wil overgeven aan deze muziek moet dat voor de volle 100% doen. De muzikale eenvoud, de nadruk op de (romantische) melodieën en vooral de subtiele klankcombinaties maken van deze track een uitgekristalliseerd pareltje. De traditionele Tin Hat Trio bezetting van viool, gitaar en accordeon wordt hier aangevuld met de harp van Zeena Parkins en de Bryan Smiths tuba. Niet meteen de meest voor de hand liggende combinatie, maar hier werkt het wel dankzij de subtiele kamermuziekattitude van de muziek en de musici.

Meer over Tin Hat Trio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.