Niet minder dan vier jaar scheiden het vorige Under Byen album 'Det er Mig der Holder Traeferne Sammen' (2002) en de opvolger 'Samme Stof Som Stof' (2006). Daarom zeggen dat de groep het rustiger aan gedaan heeft is echter de bal misslaan, want sinds 2002 heeft een opmerkelijk ruim deel van de muziekwereld kennisgemaakt met deze in 1995 opgerichte Deense band. Vooral 2003 bleek een essentieel jaar te zijn in de doorbraak van Under Byen. Rolling Stone journalist David Fricke noemde de band één van zijn favoriete groepen van 2002 en het optreden van de groep op Eurosonic in Groningen werd live uitgezonden op de BBC in het programma van de legendarische John Peel. In de maanden die volgden verscheen 'Det er Mig der Holder Traeferne Sammen' in de Benelux, Frankrijk, Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden en Japan.
Op 8 maart 2006 lag de opvolger 'Samme Stof Som Stof' in Denemarken in de winkel. De groep heeft zich dus duidelijk niet laten opjutten om mee te gaan in de vaart van een cd om de twee jaar, zoals ze ook nog steeds zweren bij zingen in het Deens. De opnames voor 'Samme Stof Som Stof' werden in 2004 en 2005 gemaakt in Denemarken, Zweden en Brussels met Henriette Sennenvaldt (zang), Sara Saxild (bas), Thorbjørn Krogshede (piano), Nils Gröndahl (viool, zingende zaag), Morten Svenstrup (cello), Morten Larsen en Stine Sørensen (drums) en Anders Stochholm (percussie).

Over de audio

Zoals de meest nummers op 'Samme Stof Som Stof' is 'Siamesisk' niet meteen een snel nummer te noemen. Traag maar gestaag ontrolt de song zich voor het oor van de luisteraar in een opvallend diep en warm geluid, alsof Under Byen de triphoptoer opgaat. Op andere momenten pakt de groep dan weer verstild uit, zodat 'Siamesisk' aan een te duidelijke categorisering ontsnapt.
Opvallend is hier hoe homogeen de groep het amalgaam van gekraak, elektronica, kapotte gitaren, blazers, strijkers en (opnieuw van de partij) de zingende zaag (1'20" of vanaf 4'16") weet te versmelten tot een naadloos geheel dat evolueert en verandert zonder echt in stukken te breken. Dit is Under Byen op haar vloeibaarst: uiterst flexibel, maar tegelijkertijd met een duidelijk beeld waar het allemaal naar toe moet.

Meer over Under Byen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.